Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1112364_0001.png
1112364_0002.png
1112364_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. april 2012ØkonomikontoretRasmus Friis Bendtsen2012-0030-0715393477
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 616 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 616 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre nærmere for udgifterne på §11.11.01.70 i Finansloven for 2012 til betaling af behandlings-netværket i forbindelse med behandling af seksualforbrydere,herunder oplyse i hvilket omfang der sker behandling i andetregi - f.eks. i det offentlige sundhedsvæsen eller i Kriminalfor-sorgens regi?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelsefra kriminalforsorgen, hvortil der henvises:”Behandlingsnetværket, der omtales i spørgsmålet, vedrørerden forsøgsordning, der i 1997 blev etableret med øget behand-lingsindsats over for sædelighedsdømte. Ordningen, der blevgjort permanent fra 2001, består dels af en behandlingsordning,dels af en visitationsordning.Ibehandlingsordningenkan den dømte i stedet for en ubetin-get fængselsstraf få en betinget dom med vilkår om at gå i be-handling i to år. Målgruppen for behandlingsordningen erdømte, som ellers ville have fået en ubetinget frihedsstraf påfra 4-6 måneder og op til omkring 1½ år.Der er en række betingelser, der skal være opfyldt, før man kanblive omfattet af ordningen. Bl.a. skal den sigtede både væreegnet til og motiveret for behandling. Såfremt det vurderes, atder er mere end en begrænset risiko for ny sædelighedskrimi-nalitet i behandlingsperioden, er denne ordning udelukket.Behandlingen varetages af tre ambulante behandlingssteder,som ligger i henholdsvis København, Århus og Middelfart, ogsom indgår i det landsdækkende netværk. Her gennemgår dendømte så en længerevarende psykiatrisk og sexologisk behand-ling.Visitationsordningengælder for personer, der er idømt fæng-selsstraf i 30 dage og op til 4-5 år. I denne ordning begynderdømte med straffe på mere end 3 måneder deres afsoning påvisitationsafdelingen i Anstalten ved Herstedvester. Efter ord-ningen kan personer med domme på 3 måneder eller derunderogså påbegynde afsoningen på visitationsafdelingen, hvis derskønnes at være et åbenbart behov for en målrettet behand-lingsindsats.Opholdet varer typisk mellem 4 og 6 uger. I denne periode fo-retages der en vurdering af, om den indsatte er egnet til be-2
handling. Desuden arbejdes der på at få den indsatte motiverettil behandlingen. Hvis den dømte herefter skal i behandling,sker det, når den pågældende overføres til et åbent fængsel.Her vil den dømte kunne få udgang til behandling på et af detre behandlingssteder i netværket (Sexologisk Klinik på Rigs-hospitalet, Retspsykiatrisk afdeling på Århus Universitetsho-spital, Riisskov, og Retspsykiatrisk afdeling i Middelfart isamarbejde med Psykoterapeutisk afdeling på Odense Univer-sitetshospital). Nogle af de indsatte, som indgår i ordningen,behandles i Anstalten ved Herstedvester. Dette sker i Fæng-selsafdelingen på Holsbjergvej. Langt størstedelen af de ind-satte behandles dog som anført på et af de tre ambulante be-handlingssteder.Herudover er der sædelighedsdømte, der ikke er omfattet afhverken behandlings- eller visitationsordningen. Der er tale omindsatte, der afsoner en fængselsstraf på over 4-5 år samt ind-satte, der er idømt forvaring.Disse indsatte vil typisk være anbragt i Anstalten ved Hersted-vester, hvor de tilbydes relevant behandling, oftest psykoterapi.Nogle få indsatte, som har begået gentagen eller meget alvorligpersonfarlig kriminalitet, og som skønnes at være i fare for atbegå ny sædelighedskriminalitet, vil få tilbudt kønsdriftsdæm-pende behandling.”
3