Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1105628_0001.png
1105628_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. april 2012ØkonomikontoretMaria Carlsson2012-0030-0704385238
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 611 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 611 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, som opfølgning på sit svar på REUalm. del spørgsmål 410, om ministeren har planer om at indfø-re den form for mobiltelefon-detektorudstyr, der har været ta-get i brug i andre lande, og som kan registrere og lokalisere enmobiltelefon indenfor fængslets mure ved at små detektorer,der er strategisk placeret rundt om i fængslet, videresender op-lysninger til en central pc-enhed hos fængselspersonalet, somderved præcist kan lokalisere en indsmuglet mobiltelefon medhenblik på konfiskation af den? Udstyret, som bl.a. er udvikletunder navnet ’Celltrack Cellular Detector’, har bl.a. den storefordel at det hurtigt og effektivt kan skelne mellem de numresom legitimt kan anvendes fra fængslets område og ethvertforsøg på at anvende ulovligt indsmuglede mobiltelefoner.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at de to stationære mobilde-tekteringssystemer, som er opsat i henholdsvis et arresthus og en arrestaf-deling, fungerer på samme måde som det system, spørgeren henviser til.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at man er af denopfattelse, at det er en uforholdsmæssig dyr investering, samt at erfarin-gerne fra de eksisterende anlæg er, at de lokatorer, der opsættes på afdelin-gerne, og som skal opfange signaler fra tændte mobiltelefoner, til tider bli-ver udsat for hærværk. Derudover er der eksempler på, at lokatorernes sig-naler på anden vis kan blokeres.Som nævnt i svaret af 2. marts 2012 på spørgsmål nr. 410 fra FolketingetsRetsudvalg er kriminalforsorgen derfor ved at afprøve alternativer, herun-der bl.a. et transportabelt mobildetekteringssystem, som kan flyttes rundttil institutioner, hvor der skønnes at være et særligt behov. Systemet koblesop på enten fastmonterede antenner, som er installeret på strategiske stederi institutionen, eller antenner, man selv medbringer, som placeres inde i etbygningsafsnit.
2