Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1114462_0001.png
1114462_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. maj 2012CivilkontoretInge Birgitte Møberg2012-0030-0674370314
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 570 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. marts 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) ChristianJuhl (EL).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 570 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren oplyse, hvor mange dages sagsbehandling dergennemsnitlig har været på ansøgninger om tilladelser efterden nugældende lov i årene 2010-2012?”

Svar:

Når Justitsministeriet modtager en ansøgning fra et rederi om tilladelse tilbrug af civile, bevæbnede vagter, anmoder ministeriet straks Søfartsstyrel-sen og Forsvarskommandoen om udtalelser til brug for sagens afgørelse.Disse udtalelser vil typisk foreligge samme dag eller inden for 1-2 dage.Justitsministeriet iværksætter samtidig en undersøgelse af, om de pågæl-dende vagter opfylder de krav, der stilles til opnåelse af en våbentilladelse(vandelsgodkendelse). Undersøgelsen skal sikre, at der ikke foreligger for-hold – strafbare forhold, manglende erfaring i håndtering af skydevåbeneller lignende – der taler imod at meddele en våbentilladelse. Hvis vagter-ne er bosat her i landet, foretages undersøgelsen af det stedlige politi ogRigspolitiet, som typisk vil afgive indstilling inden for et døgn.Hvis der – som det ofte har været tilfældet – er tale om udenlandske vag-ter, vil det typisk være nødvendigt at indhente de relevante oplysninger fraudenlandske myndigheder. Oplysningerne vil i disse tilfælde normalt fore-ligge inden for 2-7 dage, men der har været tilfælde, hvor oplysningernefra udlandet har været længere undervejs, ligesom der har været tilfælde,hvor oplysningerne er modtaget inden for endnu kortere tid.Justitsministeriet har tidligere tilkendegivet, at en ansøgning fra et rederiom tilladelse til brug af civile, bevæbnede vagter så vidt muligt bør sendestil ministeriet senest to uger i forvejen. Denne tilkendegivelse er imidlertidikke udtryk for, at der nødvendigvis går to uger, før Justitsministeriet træf-fer afgørelse i en sag. Justitsministeriet og de øvrige involverede myndig-heder bestræber sig på at afgøre sagerne hurtigst muligt, men vanskelighe-der med at indhente oplysninger fra udlandet, behovet for at modtage sup-plerende oplysninger fra rederiet og lignende kan konkret forlænge sags-behandlingstiden. Det er omvendt også forekommet, at en sag er afgjort påunder et døgn.Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for ansøgninger om tilladelse ogændringstilladelser i perioden 2010-2012 er efter en gennemgang af samt-lige sager opgjort til ca. 6 dage.2