Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1099574_0001.png
1099574_0002.png
J.nr. 2012-733-0040Dato:30. marts 2012
TilFolketinget - Retsudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 558 af 9. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Per Hvas

Spørgsmål:

Med hvilken argumentation mener ministeren, at proportionalitetsprincippet i tvangsind-grebsloven bliver opfyldt i skattekontrollovens § 8D, idet SKAT kan kræve at virksomhe-der og offentlige myndigheder udlevere oplysninger, som de skønner har væsentlig betyd-ning for, hvor meget en person skal betale i skat?

Svar:

SKAT kan efter skattekontrollovens § 8 D forlange oplysninger, der af skattemyndigheder-ne skønnes at være af væsentlig betydning for skatteligningen. Når der indhentes oplysnin-ger i medfør af denne bestemmelse, er det en betingelse, at oplysningerne ikke blot har re-levans for skatteligningen, men at der på forhånd er grund til at formode, at de pågældendeoplysninger er af væsentlig betydning. Væsentlighed har en naturlig sammenhæng medproportionalitet, og det sikrer således, at SKAT udviser en vis tilbageholdenhed med at an-vende reglen i § 8 D. Kun når det efter omstændighederne er væsentligt eller proportioneltat søge oplysninger hos tredjemand, bliver anvendelsen af denne regel aktuel. Det stemmerogså bedst med hensynet til tredjemand og skatteyderen selv.Jeg kan i øvrigt henvise til min endelige besvarelse af spørgsmål nr. 188 (Alm. del) fra Fol-ketingets Skatteudvalg.
Side 2