Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1099731_0001.png
1099731_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012-2050
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 8. marts 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.557 (REU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 557:”Under henvisning til sagen om Oliver, der er bortført til Østrig bedes mini-steren oplyse om der, jf. svaret på REU alm. del spørgsmål 360, er sendt enanmodning til de østrigske myndigheder om tilbagegivelse af drengen tilDanmark, hvis ikke, bedes ministeren forklarer, hvorfor dette ikke er sket.Ministeren bedes endvidere oplyse, hvad der ligger i oplysningerne i svaretom, at hvis myndigheden eller domstolen i det konventionsland vurderer, atder er tale om en bortførelse skal barnet som udgangspunkt tilbagegives tilDanmark. Skal det forestås således, at det er bortførerens land, der skalafgøre, om der er tale om en bortførelse og hvad kan begrundelse være for igivet fald at undlade at tilbagegive barnet efter Haagerkonventionens regler -selvom der er tale om en bortførelse?”
Svar:Jeg skal indledningsvist oplyse, at jeg opfatter den sag, der henvises til ispørgsmålet, som værende samme sag, der omtales i spørgsmål nr. 47(SOU alm. del) fra Folketingets Socialudvalg (2011/2012). Jeg kan derforhenvise til besvarelsen af dette spørgsmål, hvor der er redegjort for sagsfor-løbet i den omtalte sag.Afgørelsen om tilbagegivelse af børn, der er bortført til et andet konventions-land, træffes af domstolene i det land, som barnet opholder sig i. Hvis detvurderes, at der er tale om en bortførsel eller ulovlig tilbageholdelse, skalbarnet som udgangspunkt tilbagegives.
2
Både efter Haagerkonventionen og Europarådskonventionen kan udgangs-punktet om tilbagegivelse af barnet fraviges. En sådan fravigelse vil navnligkunne begrundes i, at tilbagegivelse vil medføre en alvorlig risiko for, at bar-net lider fysisk eller psykisk overlast (Haagerkonventionen), eller at tilbage-givelse ikke er forenelig med, hvad der er det bedste for barnet (Europa-rådskonventionen).Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard