Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1129297_0001.png
1129297_0002.png
1129297_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:31. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0672Dok.:385678
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 554 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. marts 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 554 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan vil ministeren komme de prostituerede, der har væ-ret udsat for menneskehandel, til undsætning, som sidder fan-get i kældre og nedlagte erhvervslokaler uden pas og som erpsykisk og fysisk misbrugt?”

Svar:

1.

Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets besvarelse af 11.maj 2012 af spørgsmål nr. 475 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg,hvor den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd er nærmerebeskrevet.

2.

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at det af ”Handlingsplan tilbekæmpelse af menneskehandel 2011-2014” fremgår, at det sociale ogsundhedsmæssige opsøgende arbejde i Danmark varetages enten af dedanske myndigheder eller af de sociale organisationer. De sociale organi-sationers varetagelse koordineres af Center Mod Menneskehandel. Indsat-sen omfatter en lang række aktiviteter, herunder landsdækkende opsøgen-de arbejde på gaden, i massageklinikker, i escortmiljøerne, i asylsystemetog i fængslerne samt rådgivning af social, sundhedsmæssig, økonomisk ogjuridisk karakter.Det er Udlændingestyrelsen, der træffer afgørelse om, hvorvidt en udlæn-ding uden lovligt ophold i Danmark har været udsat for menneskehandel.Afgørelsen træffes på baggrund af oplysninger fra Center Mod Menneske-handel og politiet og – hvis der er tale om en asylansøger – på baggrund afoplysninger, der er kommet frem i forbindelse med sagsbehandlingen.I sager om personer med lovligt ophold i Danmark (herunder udlændinge)træffer Center Mod Menneskehandel afgørelse om, hvorvidt en given per-son har været udsat for menneskehandel.

3.

For menneskehandlede udlændinge, der skal udrejse af Danmark, fast-sætter Udlændingestyrelsen en refleksionsperiode (forlænget udrejsefrist)på i første omgang 30 dage. Menneskehandlede udlændinge tilbydes enforberedt hjemsendelse som indebærer, at personen modtages i sit hjem-land, eller hvor det alternativt måtte være muligt, og her får støtte til atetablere sig på ny. Hvis særlige grunde taler for det, eller hvis udlændingen2
samarbejder om en forberedt hjemsendelse, kan refleksionsperioden for-længes op til 100 dage.Alle ofre for menneskehandel tildeles en kontaktperson. I samarbejde meddenne udarbejdes der en individuel handleplan for refleksionsperioden, deri videst muligt omfang tilgodeser personens individuelle behov.Afhængig af den enkeltes behov er der i refleksionsperioden mulighed forbeskyttet ophold, sundhedsfremmende behandling, juridisk bistand, psyko-logihjælp samt socialpædagogisk assistance. Der vil også være mulighedfor at deltage i forskellige opkvalificerende kurser, og der kan i særlige til-fælde tildeles en støtteperson.Det kan videre oplyses, at tilbuddet om forberedt hjemsendelse i øjeblikketevalueres for at undersøge, om det kan målrettes ofrenes behov yderligere.

4.

Justitsministeriet kan endelig oplyse, at det fremgår af regeringsgrund-laget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011, at ofre for menne-skehandel skal tilbydes bedre beskyttelse i Danmark. Den nærmere ud-møntning heraf er under overvejelse.
3