Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1112916_0001.png
1112916_0002.png
1112916_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. april 2012StatsretskontoretThomas Klyver2012-0030-0661380108
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 537 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 537 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”På dr.dk kan man den 15. februar 2012 læse, at der den 3.marts 2012 lanceres en såkaldt Bødebank, ”der er en forening,som skal finansieres ved, at medlemmerne betaler et månedligtkontingent på mellem 30 og 60 kroner. Som medlem vil manfå betalt bøder på op til 2500 kroner, man får i forbindelse medpolitisk aktivisme”. Spørgeren er uforstående overfor, at enbødebank, der sørger for at betale medlemmernes bøder, hvisde bryder loven, kan være lovlig. Ministeren bedes derfor re-degøre for, om foreningens formål er lovligt, hvis det i givetfald forholder sig således, vil ministeren da tage initiativ til atsikre, at det bliver ulovligt. (Ny "bank" vil betale aktivist-bøder, 15. februar 2012 07.02 Penge, dr.dk.).”

Svar:

1.

Ifølge foreningen BødeBankens hjemmeside (www.boedebanken.dk)har foreningen følgende formål:”Bødebankens formål er at støtte politisk engagement og ak-tivisme på den udenomparlamentariske venstrefløj, ved atskabe en platform for, at vi kollektivt kan hæfte for retsligekonsekvenser i forbindelse med politisk arbejde. BødeBankener dermed et opgør med tendensen til, at retslige og økonomi-ske konsekvenser af politisk arbejde ofte bliver et individueltproblem.Vores mål er at alle skal have mulighed for at engagere sig ipolitiske aktiviteter, uden at skulle bremses af deres økono-miske situation.Samtidig vil vi gøre det muligt for alle at støtte op om det po-litiske arbejde på venstrefløjen gennem økonomisk opbak-ning til eventuelt retsligt efterspil.”Det fremgår endvidere, at BødeBankens medlemmer får dækket bøder ogandre opkrævninger fra politiet, der er resultatet af politisk arbejde. Desu-den fremgår, at BødeBanken ikke støtter bøder og retslige efterspil i for-bindelse med graffiti, tyveri eller trafikforseelser, medmindre der er taleom handlinger, der er direkte relateret til anden politisk aktivitet og har ettydeligt politisk budskab. Derudover fremgår det, at BødeBanken på ingenmåde opfordrer sine medlemmer til at bryde de gældende love i Danmarkog ikke har til formål at igangsætte ulovlige aktiviteter.

2.

Det fremgår af grundlovens § 78, stk. 1, at borgerne har ret til uden for-udgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed.2
Ifølge grundlovens § 78, stk. 2, bliver foreninger, der virker ved eller søgerat nå deres mål ved vold, anstiftelse til vold eller lignende strafbar påvirk-ning af anderledes tænkende at opløse ved dom.Justitsministeriet kan oplyse, at det generelt ikke er ulovligt at betale an-dres bøder – på samme måde, som det ikke er ulovligt at betale øvrige be-løb, som en anden person skylder. Foreninger, der betaler medlemmernesbøder, vil således ikke alene af denne grund kunne siges at have et ulovligtformål.Bl.a. i lyset heraf er det Justitsministeriets umiddelbare opfattelse, at detforeliggende grundlag ikke giver anledning til at overveje, om det bør un-dersøges, om der er grundlag for at søge BødeBanken opløst.

3.

Samtidig vil jeg gerne understrege, at borgerne – også når de udøver po-litiske aktiviteter – naturligvis skal overholde landets love, og hvis det ikkeer tilfældet, bør det selvfølgeligt have konsekvenser for de pågældende.Jeg kan derfor også kun på det kraftigste tage afstand fra, at en foreningsom BødeBanken forsøger at mindske den konsekvens for den enkelte,som er forbundet med en lovovertrædelse. Jeg tror imidlertid, at kun et få-tal af personer vil kunne have interesse for BødeBanken, og den vil derfornæppe få nogen nævneværdig samfundsmæssig betydning.
3