Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1102785_0001.png
1102785_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. april 2012PolitikontoretHenrik Hjort Elmquist2012-0030-0658388338
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 534 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 534 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren redegøre for, om PET ville sikkerhedsgod-kende en mand dømt for mordforsøg således, at denne personeksempelvis via en leverandør til Folketinget frit kunne bevæ-ge sig rundt på Christiansborgs gange med risiko for at kom-promittere Folketingets medlemmer, ansatte og ikke mindstmange gæster, herunder internationale toppolitikere og royales,sikkerhed?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Afgørelser om sikkerhedsgodkendelse træffes af den myndig-hed, som en person skal udføre arbejde for. Politiets Efterret-ningstjeneste foretager en sikkerhedsundersøgelse efter an-modning fra den godkendende myndighed. Når Politiets Efter-retningstjeneste har afsluttet sikkerhedsundersøgelsen, vurde-res det, hvilke oplysninger der bør tilgå den myndighed, somhar anmodet om undersøgelsen. Der videregives kun oplysnin-ger, hvis de skønnes af konkret betydning for den sikkerheds-godkendende myndigheds afgørelse. Videregivelse af bela-stende oplysninger fra Politiets Efterretningstjenestes egne re-gistre kræver forudgående godkendelse af Tilsynsudvalgetvedrørende Politiets Efterretningstjenestes behandling af per-sonoplysninger (Wamberg-udvalget).Nyere oplysninger om overtrædelse af straffeloven vil altid til-gå den myndighed, som har anmodet om undersøgelsen. Hvisder er tale om meget alvorlige overtrædelser af straffeloven,herunder manddrab, vil Politiets Efterretningstjeneste altid vi-deregive oplysningen til den godkendende myndighed, uansetden tid, der er gået, siden forholdet blev begået.I tilfælde, hvor en person skal udføre arbejde for Folketinget,der forudsætter en sikkerhedsgodkendelse, vil Politiets Efter-retningstjeneste alene foretage sikkerhedsundersøgelsen af per-sonen. Afgørelsen om sikkerhedsgodkendelsen træffes af Fol-ketinget. I forbindelse med videregivelsen af oplysninger tilFolketinget udtaler Politiets Efterretningstjeneste sig ikke om,hvorvidt den pågældende person bør sikkerhedsgodkendes.”Der kan i øvrigt henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 311 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg, hvor procedurerne for sikkerhedsgodkendel-ser er nærmere beskrevet.2