Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1095191_0001.png
1095191_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:21. marts 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0656Dok.:361261
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 532 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 532 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvad er begrundelsen for, at den nye og uafhængige politi-klagemyndighed straks orienterer politidirektøren for Køben-havns Vestegns Politi om Ekstra Bladets henvendelse vedrø-rende efterforskningen af begivenhederne omkring en fest hosSpecialpatruljen i Rødovre natten til fredag i sidste uge? Finderministeren det ikke, som spørgeren, det beklageligt, at den ny-startede myndighed i den første sag af sin art spørgeren be-kendt lækker oplysninger om pressens interesse og samtidigrådfører sig direkte med politiet om sagen?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som har oplyst føl-gende:”Den Uafhængige Politiklagemyndighed kan bekræfte, at di-rektør Kirsten Dyrman i forbindelse med sagen tog kontakt tilden øverste ledelse i Københavns Vestegns Politi for at orien-tere om status på Politiklagemyndighedens efterforskning. Isamme forbindelse orienterede Kirsten Dyrman politidirektø-ren om henvendelsen fra Ekstra Bladet. Dette skete med hen-blik på at sikre sig, at det var Politiklagemyndigheden og ikkepolitiets ledelse, der udtalte sig til pressen om spørgsmål ved-rørende Politiklagemyndighedens efterforskning. Derimodkunne politikredsens ledelse udtale sig om spørgsmål af ledel-sesmæssig karakter, herunder bl.a. om baggrunden for, at detvar besluttet at nedlægge Specialpatruljen. Kirsten Dyrmanhavde for så vidt angik dette spørgsmål henvist den pågælden-de journalist til at rette henvendelse til politidirektøren."Jeg kan supplerende oplyse, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed eroprettet ved lov nr. 404 af 21. april 2010 om ændring af retsplejeloven ogforskellige andre love (Ny Politiklageordning mv.), som en ny politikla-gemyndighed, som fremover skal undersøge og behandle klager over poli-tipersonales adfærd i tjenesten (adfærdsklager) samt efterforske straffesa-ger vedrørende politipersonale.Det følger af retsplejelovens § 118, stk. 3, at Den Uafhængige Politikla-gemyndighed udøver sine beføjelser i fuld uafhængighed. Jeg har derforingen kommentarer til politiklagemyndighedens konkrete dispositioner iforbindelse med sagsbehandlingen.2