Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1093209_0001.png
1093209_0002.png
1093209_0003.png
1093209_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:16. marts 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0641Dok.:367625
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 511 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 511 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan vil ministeren imødegå den kritik, der er rejst af denarbejdsgruppe som Rigspolitiet har nedsat i november 2011 forat undersøge myndighedernes behandling af dødsfald? I artik-len ”Ingen plads til kritikere” i B.T. den 19. februar 2012fremgår det bl.a., at formanden for Retspolitisk Forening BjørnElmquist ”ser flere tegn på, at arbejdsgruppen blot er nedsatfor at levere en forudbestemt konklusion”. .. ”for at få en be-stemt konklusion” og at konklusionen er givet på forhånd,nemlig at, ”systemet i det store hele fungerer, men at der må-ske er brug for nogle flere midler”. Formanden for Advokat-samfundets Strafferetsudvalg Sysette Vinding Kruse menerendvidere, at arbejdsgruppen ”med fordel kunne have inklude-ret eksperter fra vore nabolande; hun udtaler endvidere, at”myndighedernes repræsentanter skal selvfølgelig væremed…, men de bør ikke være de eneste”. Mener ministeren ik-ke, at det er vigtigt, når en myndighed skal undersøge sig selvat skabe den fornødne troværdighed, der efter spørgerens op-fattelse skal til for f.eks. at imødegå mistanken om, at systemetmed alle midler skal frikendes når Rigspolitiet afslutter under-søgelsen? Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for,hvorfor der ikke er inddraget uvildige eksperter i undersøgel-sen.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan oplyse, at der i politiet løbende er fokus påudvikling og kvalitetssikring af den politimæssige opgavevare-tagelse og metodikker. På den baggrund samt i lyset af særligtefterårets debat i medierne om politiets behandling af sagervedrørende dødsfald, der anmeldes og behandles af politiet iDanmark, har Rigspolitichefen fundet anledning til at iværk-sætte en nærmere undersøgelse af dansk politis praksis i for-bindelse med visitation af dødsfald, der anmeldes til og be-handles af politiet.Rigspolitichefen nedsatte derfor i efteråret 2011 en arbejds-gruppe, der skal beskrive og analysere denne visitationsprak-sis.Det fremgår af kommissoriet, at arbejdsgruppen skal udarbejdeen rapport med en nærmere beskrivelse og analyse af politiets2
praksis fra modtagelsen af en anmeldelse om et dødsfald ogfrem til, at der træffes beslutning om retslægelig obduktion.Det fremgår endvidere, at grundlaget for arbejdsgruppens ar-bejde er:En beskrivelse af den relevante lovgivning og det regel-sæt, der i øvrigt regulerer politiets myndighedsopgaveri forbindelse med dødsfald, der anmeldes til politiet.En beskrivelse af udviklingen inden for sagsområdet pågrundlag af tilgængelige data.En beskrivelse og analyse af politiets aktuelle praksispå sagsområdet med fokus på de forhold, der har væ-sentlig indflydelse på kvaliteten af politiets visitation.Gennemførelse af en komparativ undersøgelse af lov-givning og statistik i de nordiske lande, der kan adres-sere dansk politis håndtering af anmeldelse om døds-fald.Arbejdsgruppen er sammensat af personer med såvel politifag-lige og anklagemæssige kompetencer som retsmedicinsk ogsundhedsfaglig ekspertise.Gruppen består således af repræsentanter fra:Rigspolitiet (formand)Den overordnede anklagemyndighedPolitikredsenes øverste ledelseDen Politifaglige chefgruppe i politikredseneDe Retsmedicinske Institutter i København og AarhusEmbedslægeinstitutionen.

2.

Særligt for så vidt angår den lægefaglige repræsentation iarbejdsgruppen kan det oplyses, at der er udpeget en repræsen-tant fra Embedslægeinstitutionen samt to repræsentanter fra deretsmedicinske institutter, der repræsenteres af statsobducen-terne ved henholdsvis Retsmedicinsk Institut i Københavnsamt Retsmedicinsk Institut i Aarhus.Disse to retsmedicinske institutter er valgt med henblik på atbelyse praksis inden fra rammerne af de to forskellige modellerfor samarbejde mellem politiet og de retsmedicinske institutter.Retsmedicinsk Institut i København varetager således – udoverde retslægelige obduktioner – tillige opgaven med uførelse afde retslægelige ligsyn for Københavns Politi. I de øvrige poli-tikredse varetages denne opgave af embedslægeinstitutionen.
3
Det bemærkes herudover, at der forud for færdiggørelsen afarbejdsgruppens rapport vil blive afholdt en workshop medinddragelse af repræsentanter for de tre retsmedicinske institut-ter, Dansk Selskab for Retsmedicin samt Embedslægeinstituti-onen. Formålet med workshoppen er – på baggrund af en gen-nemført analyse af politikredsenes visitationspraksis – at bi-drage til at kvalificere arbejdsgruppens grundlag for at vurderebehovet for anbefalinger på området.Til at udføre konkrete undersøgelses- og analyseaktiviteter,herunder i politikredsene, inddrages ressourcer og kompeten-cer fra Rigspolitiet og politikredsene, eventuelt understøttet afeksterne fagpersoner.Det kan endelig oplyses, at medarbejdere fra Rigspolitiet somled i arbejdsgruppens arbejde har aflagt besøg i Finland, Norgeog Sverige. De tre lande har stillet eksperter til rådighed for engennemgang af retsregler og statistik på området med henblikpå en sammenligning med de danske retsregler og udviklingeni Danmark.”Jeg kan tilføje, at jeg ikke deler spørgerens bekymring for, at den nedsattearbejdsgruppe ikke har en tilstrækkelig bred sammensætning. Tværtimoder arbejdsgruppen, som det fremgår af Rigspolitiets udtalelse, sammensataf personer med såvel politifaglige og anklagemæssige kompetencer somretsmedicinsk og sundhedsfaglig ekspertise. Endvidere inddrager arbejds-gruppen – som det ligeledes fremgår af Rigspolitiets udtalelse – efter be-hov eksterne, herunder udenlandske, eksperter i sit arbejde.Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af 23. november 2011 afspørgsmål nr. 27 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
4