Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1104825_0001.png
1104825_0002.png
1104825_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
16. april 2012StatsretskontoretThomas Klyver2012-0030-0622379948
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 486 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. februar2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 486 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til ministerens besvarelse af § 20 spørgsmålS 2030 bedes ministeren redegøre for, hvilke problemer der eri, at såfremt en borger ønsker at modtage post i digital form fraén specifik myndighed, så er borgeren nødsaget til at accepte-re, at vedkommendes cpr-nummer rundsendes til alle offentligemyndigheder, også selv om borgeren ellers ikke har nogenkontakt med dem?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Datatilsynet, der har oplyst følgende:”Datatilsynet har i en udtalelse af 30. oktober 2009 til den da-værende Økonomistyrelse udtalt sig om en såkaldt ”tilmeldalt”-funktion. Af tilsynets udtalelse fremgår bl.a. følgende:”Med e-boks A/S som dataansvarlig er behandlingen af per-sonnumre reguleret i persondatalovens § 11, stk. 2. Efter nr. 1og 2, kan private dataansvarlige behandle oplysninger om per-sonnumre på baggrund af den registreredes samtykke eller imedfør af lov eller bestemmelser fastsat i medfør af lov.For så vidt angår videregivelsen af personnumre, følger det aflovens § 11, stk. 2, nr. 3, at det kan ske, såfremt videregivelsener et naturligt led i den normale drift af virksomheder m.v. afden pågældende art, og når videregivelsen er af afgørende be-tydning for at sikre en entydig identifikation af den registrere-de, eller videregivelsen kræves af en offentlig myndighed.E-boks A/S vil således alene kunne registrere personnumre påbaggrund af den brugerens samtykke, jf. lovens § 11, stk. 2, nr.2. Videregivelsen til de tilsluttede myndigheder vil skulle skeunder iagttagelse af § 11, stk. 2, nr. 3.[…] De myndigheder, som modtager tilmeldingslister fra e-boks A/S, er ligeledes underlagt persondataloven. Offentligemyndigheder kan i medfør af persondatalovens § 11, stk. 1,behandle personnumre med henblik på entydig identifikationeller som journalnummer. Datatilsynet skal desuden særligthenlede opmærksomheden på grundbetingelserne i lovens § 5om bl.a. saglighed, proportionalitet og sletning.Datatilsynet bemærker, at det i Økonomistyrelsens henvendel-se er oplyst, at myndighederne vil have mulighed for at foreta-ge et udtræk af tilmeldingslisten, med de personer eller virk-2
somheder, der aktuelt er relevante for myndigheden, og efter-følgende slette tilmeldingslisten.Efter Datatilsynets umiddelbare opfattelse vil dette være at fo-retrække.Datatilsynet skal i den forbindelse henvise til lovens § 5, stk. 3og 5, som indebærer, at den dataansvarlige skal undgå unød-vendig dataophobning.Datatilsynet lægger i øvrigt til grund, at brugeren har valgfri-hed med hensyn til, hvilke myndigheder brugeren ønsker atmodtage elektronisk post fra, herunder om brugeren ønsker attilmelde sig enkelte, flere eller alle tilsluttede myndighederstilmeldingslister.”Datatilsynet skal foreslå, at Justitsministeriet tager kontakt tilDigitaliseringsstyrelsen for nærmere information om, hvilkeoplysninger der videregives ved borgernes tilmelding til Digi-tal Post, herunder om det er korrekt, aten borger, som ønskerat modtage post i digital form fra én specifik myndighed, ernødsaget til at acceptere, at vedkommendes personnummerrundsendes til alle offentlige myndigheder.”Justitsministeriet har med henvisning til sidste afsnit i Datatilsynets udta-lelse indhentet en udtalelse fra Digitaliseringsstyrelsen, der bl.a. har oplystfølgende:”Ved tilmelding til Offentlig Digital Post giver en borger sam-tykke til, at vedkommendes personnummer må behandles medhenblik på korrekt postmodtagelse.I dag kan en borger vælge at tilmelde sig digital post fra myn-digheder på en af følgende måder: 1) ved at tilmelde sig post-modtagelse pr. myndighed, 2) ved at tilmelde sig modtagelseaf digital post fra alle myndigheder (”tilmeld-alt”). Sidstnævn-te mulighed indebærer, at borgeren så at sige forhåndstilmeldersig digital post modtagelse, idet tilmeldingen også gælderpostmodtagelse fra myndigheder, som borgeren ikke aktuelthar en relation til.En given myndighed modtager personnumre på 1) personer,der har tilmeldt sig specifikt at modtage post fra den pågæl-dende myndighed, og 2) personer, som har valgt ”tilmeld-alt”,men som (måske) ikke aktuelt skal modtage post fra den på-gældende myndighed.”
3