Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1089152_0001.png
1089152_0002.png
1089152_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. marts 2012FærdselskontoretHanne Aagaard2012-0030-0618362050
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 480 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann (V).
Morten Bødskov/Hanne Aagaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 480 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Det er blevet anslået, at der i Danmark er ca. 300.000 patien-ter der lider af søvnapnø. Omkring 45.000 er i behandling. Vilministeren redegøre for, hvorvidt ministeren er af den opfattel-se at den ubehandlede restpatientgruppe udgør en potentiel tra-fikal sikkerhedsrisiko? Hvis ministeren mener, at patienter medubehandlet søvnapnø udgør en potentiel trafikrisiko - vil mini-steren, så tage initiativ til at der lovgives på området, sådansom det allerede er tilfældet for f.eks. epilepsipatienter?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som har henvist tilen udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, hvoraf bl.a. følgende fremgår:”Sundhedsstyrelsen skal oplyse, at mindstekrav med hensyn tilfysisk og psykisk egnethed til at føre motordrevet køretøj,hvortil der kræves kørekort er angivet i bilag 2 i Bekendtgørel-se om ændring af bekendtgørelse om kørekort (BEK nr. 961 af13. september 2011).Styrelsen henfører søvnapnø, sædvanligvis benævnt obstruktivsøvnapnø (OSA), til afsnit J, hvor der bl.a. er anført: ” For an-søgere eller førere, der lider af en anden sygdom end de i pkt.A-I nævnte, som kan nedsætte evnen til på betryggende mådeat føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, kankørekort kun udstedes, fornyes eller bevares efter udtalelse fraegen læge eller speciallæge i relevant speciale og om nødven-digt med vilkår om individuelt fastsat tidsbegrænsning.”Ved anmodning fra politiet om udtalelse vedr. ansøgning omkørekort foretager Sundhedsstyrelsen en konkret vurdering afde helbredsmæssige forhold i de individuelle sager.Til brug ved den konkrete vurdering har Sundhedsstyrelsenudgivet en vejledning om vurdering af helbredskrav til førereaf motorkøretøjer (VEJ nr. 9606 af 12/12/2011), der særligthenvender sig til læger, som skal vurdere helbredskrav i for-bindelse med ansøgning om udstedelse af kørekort og når læ-gen skal vurdere om en helbredstilstand/sygelig tilstand hos enpatient indebærer risiko for trafiksikkerheden. I vejledningensafsnit 3.10.: Søvn- og vågenhedsforstyrrelser, er obstruktivsøvnapnø (OSA) omtalt.
2
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der ved mistanke eller oplys-ning om søvnapnø bør foreligge en udtalelse om føreregnethedfra speciallæge i neurologi eller anden speciallæge med særligtkendskab til søvnforstyrrelser. Udtalelsen bør oplyse om be-handlingens effekt og benyttelsesprocent af apparatur til fastnatlig kontinuerligt overtryksbehandling (CPAP/BiPAP).Hvis ansøger lider af søvnapnø i middelsvær til svær grad, vilfast natlig behandling med CPAP/BiPAP være en forudsætningfor at Sundhedsstyrelsen sædvanligvis kan anbefale kørekort.Foreligger der dokumentation for en tilstrækkelig høj benyttel-sesprocent (> 90 %) og en sikker behandlingseffekt, anbefalerSundhedsstyrelsen sædvanligvis kørekort med vilkår om dag-ligt brug af CPAP/BiPAP og med tidsbegrænsning på 2 år.Det er således Sundhedsstyrelsens vurdering, at personer medubehandlet søvnapnø vil kunne udgøre en potentiel trafikalsikkerhedsrisiko såfremt de er førere af motorkøretøj.Det er styrelsens vurdering, at den gældende kørekortsbe-kendtgørelse (BEK nr. 961 af 13. september 2011) tillige medSundhedsstyrelsens vejledning om vurdering af helbredskravtil førere af motorkøretøjer (VEJ nr. 9606 af 12/12/2011), givertilstrækkelig mulighed for individuel og konkret vurdering afførerhabiliteten hos personer som lider af søvnapnø eller andresygdomme herunder også epilepsi, således at potentiel trafikalsikkerhedsrisiko kan vurderes.Sundhedsstyrelsen er ikke bekendt nogen opgørelse over detfaktiske antal personer i Danmark med ubehandlet søvnapnøeller kendskab til i hvilket omfang disse personer kunne udgø-re en potentiel trafikal sikkerhedsrisiko.”Justitsministeriet kan henholde sig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.Afslutningsvist kan det oplyses, at EU Kommissionens kørekortkomité ioktober 2011 har tiltrådt, at der i EU regi nedsættes en særlig arbejdsgrup-pe, som skal overveje spørgsmålet om søvnapnø i relation til EUs køre-kortregler.
3