Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0613Dok.:356963
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 475 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 475 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvordan Rigspolitiet mener at arbejdetbedst gribes an i forhold til at hjælpe de kvinder, der har væretudsat for trafficking, og mangler politiet nogle redskaber til atbekæmpe trafficking her i landet?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Indsatsen mod prostitutionens bagmænd, herunder menne-skehandel, har i en årrække udgjort et væsentligt indsatsområ-de for politiet både på nationalt og lokalt plan.De enkelte politikredse har således med tiden opbygget en be-tydelig erfaring og viden på området, ligesom der er fastlagthensigtsmæssige arbejdsgange og samarbejdsmetoder.Indsatsen har siden 2011 været forankret i de enkelte politi-kredse, der prioriterer og afpasser indsatsen på baggrund af envurdering af de lokale forhold og det lokale kriminalitetsbille-de.Den lokale indsats tager – under inddragelse af de hidtil høste-de erfaringer – udgangspunkt i de principper for efterforsk-ning, samarbejde og beskyttelse af ofre, der følger af Rigspoli-tiets vejledning på området.Vejledningen er en klassificeret manual, der skal benyttes somet redskab i politikredsene i forbindelse med den konkrete be-handling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionensbagmænd.Vejledningen indeholder en detaljeret gennemgang af de efter-forskningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante iforhold til sager mod prostitutionens bagmænd med henblikpå, at samtlige politikredse kan få adgang til og nyttiggøre deerfaringer, som hidtidige efterforskninger på området har givet.Vejledningen indeholder således en beskrivelse af det rets-grundlag, der er relevant i forbindelse med efterforskningen afsager mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen beskriverdesuden de relevante straffelovsbestemmelser, herunder be-stemmelserne vedrørende menneskehandel og rufferi, ligesomreglerne vedrørende mellemmandsaktiviteter behandles. End-2
videre er der omtale af relevante bestemmelser om menneske-smugling, der kan være af betydning i forbindelse med konkretefterforskning.2.
Ud over den indsats, som er forankret i de enkelte politi-kredse, har Nationalt Efterforsknings- og Forebyggelsescenter(NEC) i Rigspolitiet fokus på området. Der er således fastemedarbejdere tilknyttet området, og NEC indsamler som led iden løbende politimæssige monitorering værdifuld viden ommenneskehandel. Herudover har NEC kontakt til relevantesamarbejdspartnere i ind- og udland.Det bemærkes endelig, at de sjællandske politikredse i 2011 – isamarbejde med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter(NEC), Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC) samtSKAT – som bekendt etablerede en midlertidig Task Force,hvis formål navnlig var at understøtte en række fælles kreds-overskridende efterforskninger samt – om muligt – at udbyggedet eksisterende overblik over prostitutionsmiljøer på heleSjælland.3.
Det er Rigspolitiets opfattelse, at politiet er i besiddelse afadækvate redskaber til brug for indsatsen.Rigspolitiet er dog – selvsagt – løbende opmærksom på even-tuelle nye tiltag, der kan medvirke til en forstærket indsats påområdet.”
3