Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1113284_0001.png
1113284_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:1. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0617Dok.:360337
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 472 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 472 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren om nødvendigt med bidrag fra Skatteministeri-et redegøre for, om ministeren betragter det nuværende regel-grundlag for tilstrækkeligt til at imødegå problemet omkringkædesvig effektivt?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Skatteministeriet, der har oplyst følgende:”Problemet i kædesvigssagerne er, at der ofte anvendes et stør-re antal gennemfaktureringsselskaber, som gør myndigheder-nes kontrol besværlig og langsom, fordi det er vanskeligt atfølge faktureringer og betalinger gennem en kæde. Kædesviger ikke kun et problem for SKAT på grund af mindre skatte-indtægter, men det generer også de reelle virksomheder, derskal konkurrere mod leverandører, der kan sælge billigere, for-di arbejdet udføres af underleverandører, der ikke afregnerskatter og afgifter, samtidig med at de aflønner ansatte medsorte lønninger, der udbetales med kontanter.Med henblik på at effektivisere kontrollen med bl.a. kædesvighar jeg overvejelser om at fremsætte forslag om krav om digi-tal betaling af beløb over 10.000 kr. Derved skabes dokumen-tation, der gør det muligt at spore betalingerne mellem de en-kelte faktureringer i en kæde, således at SKATs mulighed forat afdække det problematiske led i en kæde øges.Hvis der betales med kontanter, vil aftageren hæfte for momsog blive nægtet skattefradrag vedrørende leverancen. Aftage-ren vil beholde sit skattefradrag og undgå hæftelse for moms,hvis virksomheden betaler digitalt.Forslaget vil gøre det lettere at afdække transaktioner, som harskatte- og afgiftsunddragelser som formål. Det forventes, at detvil have en positiv og kriminalitetsforebyggende effekt modsort arbejde, kædesvig og fiktive fakturaer, der benyttes til fra-drag skatte- og momsmæssigt.”Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 466(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
2