Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. marts 2012ØkonomikontoretRasmus Friis Bendtsen2012-0030-0610342672
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 464 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 464 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvor mange IT systemer eller projektermed CSC som leverandør, der i igennem tiden er blevet forsin-ket på ressortområdet, og hvor meget de endelige betalinger forde enkelte systemer eller projekter har oversteget de budgette-rede beløb eller de tilbud, som CSC har givet ministeriet på depågældende systemer eller projekter?”Svar:
Til besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet bidrag fraministerområdets styrelser.Rigspolitiet har oplyst, at Rigspolitiet gennem en længere årrække har haftet tæt samarbejde med og løbende har indgået et større antal kontraktermed CSC. Hovedparten af de kontrakter, som Rigspolitiet har indgået medCSC, er driftskontrakter, mens et mindre antal kontrakter vedrører udvik-ling af nye it-løsninger.Rigspolitiets gennemgang af it-projekter fra 2008 og frem med en kon-traktsum, der overstiger 1 mio. kr., viser, at CSC har været leverandør på 5it-udviklingsprojekter, hvoraf 3 er gennemført og afleveret som planlagt,mens 2 er lukkede.Det ene af de 2 lukkede it-projekter vedrørte den nationale del af det fælleseuropæiske it-system (SIS II) til udveksling af oplysninger om efterlystepersoner og genstande mellem landene i Schengen samarbejdet. It-projektet blev lukket på baggrund af efterfølgende ændringskrav fra EU,som medførte en væsentlig fordyrelse af det oprindelige projekt. Rigspoli-tiet har iværksat et nyt og væsentlig mindre omkostningskrævende natio-nalt SIS II it-projekt med en anden leverandør end CSC.Det andet it-projekt er POLSAG, som regeringen har besluttet at opgive.På baggrund af den igangværende forhandlingsproces med CSC, kan desamlede økonomiske konsekvenser ikke opgøres på nuværende tidspunkt.Civilstyrelsen har oplyst, at de i 1998 fik leveret et datafangstsystem tilRetsinformation fra det selskab, der i dag er CSC Danmark A/S. Som følgeaf problemer med udvikling af systemet blev leverancen forsinket, og sel-skabet betalte den maksimale konventionalbod ifølge kontrakten på500.000 kr.2
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at CSC sammen med Scan-Jour har leveret ESDH-systemet Captia 4.2 til Justitsministeriets it-fællesskab. Captia 4.2 anvendes i Justitsministeriets departement, Krimi-nalforsorgen, Civilstyrelsen, Familiestyrelsen og Pressenævnet. Der harværet væsentlige forsinkelser på op til 15 måneder i leverancerne til enkel-te af myndighederne under Justitsministeriets it-fællesskab. Den endeligebetaling blev 360.000 kr. mindre i forhold til angivet i kontrakten for leve-ring af standardsystemet.Domstolsstyrelsen har oplyst, at CSC har været hovedleverandør på dom-stolenes digitale tinglysningssystem, som omhandler digitalisering afTingbogen, Bilbogen, Personbogen og Andelsboligbogen. CSC har desu-den været leverandør på det gamle elektroniske tinglysningsprojekt, somblev afsluttet i 2000. Den del af spørgsmålet, der vedrører forsinkelse afprojekter med CSC som leverandør, besvares i det følgende med udgangs-punkt i det digitale tinglysningssystem.For så vidt angår digitaliseringen af Tingbogen blev projektet forsinket fradet oprindeligt planlagte idriftsættelsestidspunkt den 26. marts 2008 til den8. september 2009. Bilbogen var oprindeligt planlagt til idriftsættelse den2. januar 2008, men blev idriftsat den 2. november 2010. Endelig var Per-sonbogen og Andelsboligbogen oprindeligt planlagte til idriftsættelsesammen med Tingbogen den 26. marts 2008. De to bøger blev i stedetidriftsat den 21. marts 2011.I aktstykke nr. 38 af 21. november 2006 var der oprindeligt budgetteretmed 47,9 mio. kr. til systemudvikling. Ved aktstykke 149 af 18. maj 2009blev de budgetterede omkostninger til systemudvikling forhøjet med ca.15,0 mio. kr. som følge af systemtekniske ændringsanmodninger efter dia-log med de kommende brugere. De samlede omkostninger til systemudvik-ling udgjorde herefter 62,9 mio. kr. Betalingerne blev imidlertid reduceretpå grund af en bod på 4,8 mio. kr. og resulterede i at de samlede omkost-ninger blev på 58,1 mio. kr.
3