Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:27. marts 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0615Dok.:360751
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 429 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 429 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Mener ministeren, at den praksis, der er omtalt i artikler iNordjyske Stiftstidende bl.a. den 9., 10. og 17. januar 2012,ifølge hvilken en person ikke kan rekvirere 112-assistance hosAlarmcentralen uden at kende husnummer, og en læge hellerikke kan rekvirere 112-assistance til Sygehus Vendsyssel udenat kende sygehusets husnummer, er acceptabel?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Politiets alarmoperatører skal ved modtagelse af opkald til112 identificere karakteren af den hændelse, som henvendelsenvedrører, samt stedfæste opkaldet. Hvis der er tale om sygdomeller tilskadekomst, kobler operatøren herefter den relevanteregions vagtcentral på samtalen, hvorefter regionen kan dispo-nere en eventuel ambulance.Rigspolitiet er ikke bekendt med tilfælde, hvor en henvendelsetil 112 om sygdom ikke – så snart den fornødne stedfæstelsehar fundet sted – er blevet overdraget til regionerne med hen-blik på eventuel disponering af ambulance.En præcis og valid adresse er afgørende for at sikre hurtig ogkorrekt assistance til den syge eller tilskadekomne. Hvis enanmelder ikke kan oplyse den præcise adresse, skal politietsalarmoperatør sammen med anmelderen finde den nærmestevalide adresse via de forskellige støtteværktøjer, som operatø-ren har til rådighed. Adressen på skadestedet bliver overførtelektronisk til regionen og videresendes til en disponeret am-bulance.Alarmcentralerne er således i stand til at agere på opkald til112, selv om anmelderen ikke i første omgang kan oplyse denpræcise adresse.Selv om processen med at finde en valid adresse kan oplevessom langvarig, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kangå værdifuld tid tabt, hvis en ambulance sendes i den forkerteretning eller skal gennemkøre et større område for at finde dentilskadekomne.Rigspolitiet, regionerne og Danske Regioner drøfter løbendehåndteringen af opkald til 112. Spørgsmålet om, hvordan hen-2
vendelser vedrørende sygdom og tilskadekomst samt stedfæ-stelse heraf bedst håndteres mellem politiet og regionerne, ind-går heri.”
3