Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1088424_0001.png
1088424_0002.png
1088424_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
2. marts 2012ØkonomikontoretFrank Mathiesen2012-0030-0576329613
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 410 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 410 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for erfaringerne med brug af så-danne mobilscanneranlæg i fængslerne i lande vi normaltsammenligner os med.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at direktoratet har et løben-de samarbejde med fængselsmyndighederne i Sverige og Norge vedrøren-de nye initiativer på det sikkerhedsmæssige område, herunder også i rela-tion til de udfordringer der er forbundet med mobildetektering mv. ifængsler og arresthuse.I den forbindelse har direktoratet fået oplyst, at både den norske og densvenske kriminalforsorg med større eller mindre succes har afprøvet for-skellige mobildetekteringsanlæg samt systemer med jamming, dvs. støj påde radiofrekvenser, der benyttes til mobiltelefoni, således at normal mobil-kommunikation umuliggøres inden for et afgrænset område.Ifølge den svenske kriminalforsorg har man ikke de store problemer medindsmugling af mobiltelefoner i de lukkede fængsler. Grunden hertil erdels, at der i disse fængsler er etableret en omfattende adgangskontrol afalle personer, og dels, at afstanden fra det yderste hegn til ringmuren er såstor, at det besværliggør indkastning af mobiltelefoner. Den svenske kri-minalforsorg har dog fortsat visse udfordringer i forhold til arresthusene.Af økonomiske årsager har man dog ikke i arresthusene etableret fastemobildetekteringssystemer og heller ikke jammingsudstyr, men fortsættermed at anvende et håndholdt mobildetekteringssystem.Den norske kriminalforsorg anvender et håndholdt mobildetekteringssy-stem, men det er oplyst, at der har været en del fejlindikationer med dettesystem. Den norske kriminalforsorg overvejer mulighederne for at anven-de jamming i dens institutioner.I Danmark er der opsat stationære mobildetekteringssystemer i et arresthusog en arrestafdeling. Direktoratet for Kriminalforsorgen er dog af den op-fattelse, at det er en uforholdsmæssig dyr investering, og da det derudoverer vanskeligt at undgå hærværk på det opsatte anlæg, vil kriminalforsorgenikke installere stationære mobildetekteringssystemer i samtlige lukkedefængsler og arresthuse.2
Kriminalforsorgen i Danmark er derfor i gang med at afprøve alternativer,bl.a. et transportabelt mobildetekteringssystem, som kan flyttes rundt til deinstitutioner, hvor der skønnes at være et særligt behov.Derudover anvender personalet i de lukkede fængsler og arresthusenehåndholdte mobildetekteringssystemer.Jamming har også været overvejet i Danmark, men direktoratet har ikkefundet grundlag for at arbejde videre med overvejelserne, navnlig fordijammerne kan forstyrre lovlig mobilkommunikation og påvirke kriminal-forsorgens sikkerhedssystemer, og fordi det er muligt på forskellig måde atomgå jammingssystemerne. Direktoratet for Kriminalforsorgen er dog iløbende kontakt med en række lande om udviklingen på området.
3