Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1037077_0001.png
1037077_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. november 2011CivilkontoretInge Birgitte Møberg2011-0030-0357262599
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 (Alm. del), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. oktober 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Martin Hen-riksen (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Er ministeren indstillet på at stramme knivloven, så det straf-fes hårdere f.eks. med mindst en måneds frihedsstraf, såfremtman bærer ulovlig kniv i en ghetto, eller i nattelivet ved særligtudvalgte områder med barer, diskoteker m.m. i forhold til an-dre steder?”

Svar:

I 2008 blev der foretaget en ændring af våbenloven, der indebar en betyde-lig skærpelse af strafniveauet for navnlig førstegangstilfælde af ulovlig be-siddelse af kniv på offentligt tilgængelige steder mv. Selv om denne æn-dring indgik som et element i et samlet lovinitiativ, der bl.a. også styrkedeindsatsen mod ulovlig besiddelse af skydevåben, omtales den pågældendelov af mange som ”knivloven”.Før lovændringen i 2008 kunne man ikke straffes med mere end en bøde (ipraksis 3.000 kr.), første gang man overtrådte forbuddet mod at bære ellerbesidde kniv på offentligt tilgængelige steder mv. Der var således efter vå-benloven først mulighed for frihedsstraf, anden gang man overtrådte for-buddet.Med lovændringen i 2008 blev det imidlertid forudsat, at der i førstegangs-tilfælde som altovervejende hovedregel fastsættes en ubetinget frihedsstrafpå 7 dages fængsel, medmindre særlig formildende omstændigheder be-grunder en bødestraf.Med det udgangspunkt mener jeg, at der er en risiko for, at personer, derikke tidligere har været i berøring med straffesystemet, bliver idømt enfængselsstraf, uden at det i den konkrete situation er rimeligt i lyset af denforseelse, der er tale om.Det skal naturligvis ikke være tilladt at bære kniv, medmindre man har etanerkendelsesværdigt formål, men domstolene bør have større frihed til attilpasse sanktionerne til den konkrete sag, end der ligger i den nuværendelovgivning. Jeg forventer derfor inden jul at kunne fremsætte et forslag tilen ændring af våbenloven, der ophæver forudsætningen om, at der i før-stegangstilfælde som altovervejende hovedregel skal fastsættes en ubetin-get frihedsstraf på 7 dages fængsel, men som samtidig bevarer mulighedenfor at idømme frihedsstraf i førstegangstilfælde, når der i en konkret sagforeligger skærpende omstændigheder.2