Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1082276_0001.png
1082276_0002.png
1082276_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. februar 2012PolitikontoretHenrik Hjort Elmquist2012-0030-0563343468
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 397 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 397 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ifølge oplysninger fra Ritzau tirsdag den 17. januar 2012 harPET sat tal på, hvor stor en del af de 10 milliarder kroner, somudlændinge bosiddende i Danmark hvert år overfører til deresoprindelseslande, der bliver sendt som terrorstøtte. Efterret-ningstjenesten skønner, at det drejer sig om 20 millioner kro-ner. PET oplyser også, ifølge Ritzau, at det kan være svært atspore transaktionerne, da pengene sjældent bliver sendt direktetil terrororganisationerne, men ofte går gennem flere mellem-led. Vil ministeren derfor tage initiativ til at kulegrave områdetfor at få belyst, om det er muligt at give PET bedre redskabertil at opdage og stoppe terrorstøtte og i den forbindelse ogsåforstærke indsatsen over for forsøg på udsmugling af storepengebeløb til konfliktzoner, så der kan konfiskeres flere pen-ge, før de havner i hænderne på terrorister?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Politiets Efterretningstjenestes indsats i forhold til terrorfinan-siering har til formål at forhindre, at der overføres eller videre-gives penge til personer, organisationer, grupper eller sammen-slutninger, der er involveret i terrorisme.Internationale opgørelser viser, at udlændinge bosiddende iDanmark hvert år sender op mod 10 milliarder kr. til deres op-rindelseslande. Langt den største del af dette beløb overføresmed henblik på lovlige formål, herunder investeringer og støttetil familier. Det er meget vanskeligt at vurdere, hvor stor en delaf beløbet, der anvendes til terrorfinansiering, men Politiets Ef-terretningstjeneste skønner, at op mod 10 – 20 mio. kr. årligtudføres af Danmark med henblik på terrorfinansiering.Som led i indsatsen mod finansiering af terrorisme samarbejderPolitiets Efterretningstjeneste med en række myndigheder,herunder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitetog SKAT, pengeinstitutter og det øvrige politi. I den forbindel-se gennemføres bl.a. kontrolindsatser, hvor konkrete pengeud-førsler undersøges nærmere, og hvor pengene beslaglægges,hvis der findes grundlag herfor. Endvidere søger myndighe-derne på andre måder at forhindre, at personer, der er mistænktfor at deltage i terrorfinansiering, får mulighed for at gennem-føre pengetransaktioner til udlandet.2
Det tilføjes, at det i mange tilfælde ikke vil være muligt at førebevis for, at penge, der overføres til udlandet, anvendes ellerpåtænkes anvendt til terrorfinansiering. Det skyldes bl.a., atterrornetværk og personer tilknyttet netværkene i almindelig-hed benytter mange og til tider uformelle mellemled både her ilandet og i udlandet, hvilket gør det vanskeligt at følge penge-ne og dermed bevise pengetransaktionernes direkte forbindelsetil terrorisme.Politiets Efterretningstjeneste overvejer løbende indsatsen iforhold til terrorfinansiering, og efterretningstjenesten vil i gi-vet fald orientere Justitsministeriet, hvis der findes at være be-hov for yderligere tiltag.”
3