Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1078571_0001.png
1078571_0002.png
1078571_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
9. februar 2012FormueretskontoretMie Vinkel Sørensen2012-0030-0551323601
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 385 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke-Louise Ørum Petersen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 385 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for om forløbet af en række af Rento-linsagerne giver ministeren anledning til overvejelser om,hvorvidt retssystemet fungerer tilfredsstillende i denne typesager, hvor mange af ofrene har tabt deres erstatningssagerpga. forældelse, efter at skiftende advokater er udtrådt af sa-gerne uden at have foretaget sig det retten har pålagt dem i sa-gerne, og hvor Advokatnævnet stadig ikke har afgjort sager-ne?”

Svar:

1.

Som anført i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 384 har Justits-ministeriet ikke nærmere kendskab til de såkaldte Rentolinsager, somspørgsmålet vedrører.

2.

Justitsministeriet kan dog generelt oplyse, at det fremgår af retsplejelo-vens § 126, at en advokat skal udvise en adfærd, der stemmer med god ad-vokatskik. Advokaten skal herunder udføre sit hverv grundigt, samvittig-hedsfuldt og i overensstemmelse med, hvad berettigede hensyn til klien-ternes tarv tilsiger. Herudover skal sagerne fremmes med den fornødnehurtighed.Endvidere fremgår det af retsplejelovens § 147 b, stk. 1, at klager over, aten advokat har tilsidesat pligter, der følger af retsplejeloven, kan indbrin-ges for Advokatnævnet.Finder Advokatnævnet, at en advokat har tilsidesat pligter, der følger afretsplejeloven eller forskrifter fastsat i medfør af retsplejeloven, kan næv-net tildele advokaten en irettesættelse eller pålægge vedkommende en bø-de på indtil 300.000 kr., jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 1.Har en advokat gjort sig skyldig i grov eller oftere gentagen overtrædelseaf sine pligter som advokat, og de udviste forhold giver grund til at antage,at den pågældende ikke for fremtiden vil kunne udøve advokatvirksomhedpå forsvarlig måde, kan Advokatnævnet frakende advokaten retten til atudføre sager eller forretninger af nærmere angiven karakter eller retten tilat udøve advokatvirksomhed. Frakendelsen kan ske i et tidsrum fra 6 må-neder til 5 år eller indtil videre, jf. retsplejelovens § 147 c, stk. 3.Justitsministeriet kan endvidere generelt henvise til, at Advokatsamfundetpå sin hjemmeside har offentliggjort en redegørelse om de initiativer, som2
siden sidste år er blevet gennemført med det formål at forbedre kvalitetenaf Advokatnævnets afgørelser og samtidig forkorte sagsbehandlingstiden.

3.

Hertil kommer, at en advokat efter omstændigheder vil kunne ifalde er-statningsansvar efter dansk rets almindelige erstatningsregler (det såkaldteculpaansvar). Således vil en advokat f.eks. kunne ifalde erstatningsansvar,hvis advokaten i forbindelse med sin rådgivning har handlet ansvarspådra-gende – culpøst – og dette har medført et tab for klienten.Det bemærkes, at det er kendetegnende for professionelle forhold, at derved ansvarsvurderingen gælder en særlig (skærpet) professionsansvars-norm. Heraf følger, at der ved bedømmelsen af, hvorvidt f.eks. en advokathar handlet ansvarspådragende, tages udgangspunkt i, hvordan en alminde-lig god advokat ville have optrådt i den pågældende sammenhæng.Endelig bemærkes det, at spørgsmålet om en advokats mulige erstatnings-ansvar henhører under domstolene.
3