Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1077890_0001.png
1077890_0002.png
1077890_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:8. februar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0546Dok.:324843
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 376 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 376 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål F og Gden 24. november 2011 i Retsudvalget oplyste ministeren, at”…hvis der var en mistanke om, at der skulle ligge en økono-misk blokade for, hvor mange obduktioner man ville lave, såkører det over en strafferetsplejekonto, hvor den type udgifterafholdes og derfor er det ikke noget, der kan blokeres af hen-syn til politiets øvrige økonomi…”. Hvordan harmonere detsvar fra ministeren med de udtalelser fra politiforbundets for-mand Peter Ibsen i Ritzau-telegram fra den 5. januar 2012 Po-litiformand varsler færre obduktioner, hvor han bl.a. anfører, ateftersom en ændring i årets finanslov betyder, at det fremoverbliver den enkelte politikreds, der skal betale regningen, nårdødsfald i kredsen fører til obduktion, vil der ske et fald i an-tallet af obduktioner?”

Svar:

Under det nævnte samråd i Folketingets Retsudvalg den 24. november2011 blev der bl.a. rejst spørgsmål om, hvorvidt politiets beslutning om atundlade at iværksætte retslægelig obduktion i visse tilfælde kan være båretaf ressourcemæssige hensyn.Jeg oplyste i den forbindelse, at det forholder sig sådan, at sagsomkostnin-ger i forbindelse med efterforskning af eksempelvis et muligt drab, herun-der udgifter til retsmedicinske undersøgelser, i dag afholdes over den så-kaldte strafferetsplejekonto, som ikke har nogen indflydelse på budgettet ide enkelte politikredse.Det er herudover korrekt, at det er et led i den aftale om politiets og ankla-gemyndighedens økonomi 2012-2015, som regeringen har indgået medVenstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, at der er truffetaftale om at igangsætte et arbejde med henblik på, at politiets og anklage-myndighedens udgifter til strafferetspleje mv., herunder retsmedicinskeydelser, fra 2013 underlægges politiet og anklagemyndighedens almindeli-ge driftsbevilling.Det nævnte arbejde pågår fortsat, og det er derfor for tidligt at sige nogetnærmere om, hvordan aftalen på dette punkt vil blive udmøntet.
2
Jeg vil dog gerne føje til, at der ikke i den forbindelse lægges op til æn-dringer af kriterierne for, hvornår en retslægelig obduktion skal iværksæt-tes af politiet. En retslægelig obduktion vil således som hidtil skulle iværk-sættes, hvis eksempelvis et dødsfald skyldes en forbrydelse, eller det ikkemed tilstrækkelig klarhed kan udelukkes at være tilfældet, hvis dødsmådenikke med tilstrækkelig sikkerhed er fastlagt ved det forudgående retslæge-lige ligsyn, eller hvis dødsårsagen i øvrigt ikke er tilstrækkeligt fastlagt, ogdet af politimæssige grunde skønnes nødvendigt med yderligere retsmedi-cinske undersøgelser.Omvendt vil det uændret være sådan, at der ikke vil være belæg for af po-litifaglige eller efterforskningsmæssige grunde at iværksætte en retslægeligobduktion, hvis det efter det retslægelige ligsyn må anses for afklaret, atder ikke ligger en forbrydelse bag dødsfaldet, og dødsmåden samt dødsår-sagen tillige må anses for fastlagt i fornøden grad.Om der i sådanne tilfælde eventuelt kunne være anledning til af lægefagli-ge grunde at iværksætte en lægevidenskabelig obduktion efter sundhedslo-vens § 187, hvorefter obduktion i lægevidenskabeligt øjemed kan foretagespå en person, som er død på eller som død er indbragt til et sygehus ellerlignende institution, vil bero på en konkret lægefaglig vurdering. Udgifter-ne til sådanne lægevidenskabelige obduktioner afholdes af regionerne.
3