Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1035882_0001.png
1035882_0002.png
1035882_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. november 2011PolitikontoretAnne Berg Mansfeld-Giese2011-0030-0373264180
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 35 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 35 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan agter justitsministeren at sikre, at politiet får frigjortressourcer til at efterforske og forebygge sager, som den omfyrværkeriulykken i Andst, så vi undgår lignende tragedier ifremtiden?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at politikredsen gene-relt er tildelt ressourcer til at varetage de opgaver, som påhvilerpolitiet efter politiloven, herunder bl.a. forebyggelse og efter-forskning af strafbare forhold, forebyggelse og afværgelse affare for enkeltpersoner og den offentlige sikkerhed, bistand tilborgerne i faresituationer og bistand til andre myndigheder.Syd- og Sønderjyllands Politi har endvidere oplyst, at politi-kredsen i forbindelse med fyrværkeriulykken i Andst straksindsatte de nødvendige politimæssige ressourcer for at fore-bygge og afværge yderligere fare for borgerne, ligesom politi-kredsen straks indsatte – og fortsat har afsat – de nødvendigeressourcer til at efterforske ulykken.Politikredsen etablerede således straks et beredskabsmæssigtset up med bemanding af KSN (en kommandostation på politi-gården) og etablerede ligeledes en KST (et kommandostade påulykkesstedet), således at politiet i henhold til beredskabslo-vens § 17 kunne varetage den koordinerede ledelse af den be-redskabsmæssige indsats på ulykkesstedet.Indsatsen bestod bl.a. i afspærring og bevogtning af ulykkes-stedet, iværksættelse af tekniske undersøgelser samt yderligereefterforskning af ulykken.Syd- og Sønderjyllands Politi har endelig oplyst, at politikred-sen via medierne – for at forebygge eventuelle yderligereulykker – opfordrede befolkningen til at rette henvendelse tilpolitiet, hvis de havde oplysninger om personer, som opbeva-rede fyrværkeri ulovligt, eller som i øvrigt var i besiddelse afstørre lagre med fyrværkeri. Dette resulterede i flere henven-delser fra borgerne, hvilket bevirkede, at politikredsen kunne2
sigte og begære varetægtsfængsling af flere personer for over-trædelse af straffeloven og fyrværkerilovgivningen.Rigspolitiet kan i øvrigt mere generelt oplyse, at såfremt politi-et modtager en anmeldelse om opbevaring af ulovligt fyrvær-keri eller i øvrigt kommer i besiddelse af oplysninger, der kandanne grundlag for en rimelig formodning om, at der er begåetet strafbart forhold på området, vil politiet i henhold til retsple-jelovens § 742, stk. 2, iværksætte efterforskning heraf.”Justitsministeriet kan i forlængelse af Rigspolitiets udtalelse oplyse, at deter Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet, der i henholdtil fyrværkerilovens § 3a fører tilsyn med lovens overholdelse.
3