Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1053948_0001.png
1053948_0002.png
1053948_0003.png
1053948_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:8. december 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0372Dok.:281075
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 32 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 32 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren forklare, hvordan han agter at adressere denkritik, der går på, at politiet har mistet opbakning i befolknin-gen flere steder i landet som følge af for langsom responstid,manglende udrykninger og manglende lokalkendskab?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at der med politireformen blev skabtet solidt fundament for et moderne og effektivt politi. Der erblandt andet etableret specialiserede afdelinger med markantbedre muligheder for at efterforske ressourcetunge sager påtværs af politikredse og landegrænser samt nye store og bære-dygtige beredskaber, der kan sætte ind med det nødvendigemandskab, når der er behov for det.Selv om der i alle politikredse er etableret lokalpoliti/nærpoliti,kredsråd og lokalråd, har de nye større politikredse også skabtdebat om politiets fysiske tilstedeværelse i lokalområderne. Ibogen ”Verdens bedste politi”, der indeholder en evaluering afpolitireformen, er der blandt andet peget på, at borgernes ople-velse af tryghed i nærområderne kan påvirkes i negativ retningsom følge af den øgede effektivisering og centralisering af po-litiet.Politiet har stort fokus på at styrke indsatsen og synligheden ilokalområderne, herunder ved lokal patruljering, styrkelse afindsatsen mod den borgernære kriminalitet og målrettede, lo-kale indsatser med det formål at forebygge vold i nattelivet ogopretholde ro i områder med en stor koncentration af uroska-bende unge.Disse lokale initiativer er styrket betydeligt gennem 2010 ogsærligt i 2011. Det fremgår således af politiets strategi for2011-15, at politiet skal nedbringe den kriminalitet, der lokaltgenerer borgerne, f.eks. indbrud, hærværk og gaderøverier, ogder er i politidirektørernes resultatkontrakter indført målkrav tillokale indsatser. Denne styrkelse af den lokale politiindsats vilpolitiet fortsætte og konsolidere i de kommende år.Ud over kredsråd, lokalråd og banderåd har politiet også enrække andre lokale samarbejdsfora, herunder SSP-samarbejdet(skole, socialforvaltning og politi) og PSP-samarbejdet (psyki-2
atri, socialforvaltning og politi). Som et eksempel på et ander-ledes samarbejde om styrket lokal indsats kan nævnes, at poli-tiet også er en vigtig aktør i en aftale om ”Et trygt liv udenkriminalitet”, som for tiden forhandles mellem Det Kriminal-præventive Råd og Trygfonden med det formål at styrke detkriminalpræventive samarbejde i Danmark. Aftalen tænkesudmøntet i 9 konkrete projekter, som forankres i kreds- og lo-kalrådene, hvor politiet er repræsenteret.Politiet vil også fremover have stor fokus på at sikre, at be-folkningen oplever politimæssig tilstedeværelse og tryghed ilokalområderne, og vil iværksætte yderligere initiativer, hvisder viser sig behov for det.Det styrkede fokus på bekæmpelsen af den borgervendte kri-minalitet kan blandt andet ses i de nyeste kriminalitetstal for 3.kvartal 2011. Disse tal viser, at politiet har rejst 44 procent fle-re sigtelser for indbrud i beboelse end i samme periode sidsteår og 97 procent flere sigtelser end i 3. kvartal 2007. Hertilkommer, at den personfarlige kriminalitet er faldet med 13procent i 3. kvartal 2011 i forhold til samme periode i 2007.Samtidig kan det konstateres, at de gennemsnitlige responsti-der er faldet til omkring 9 minutter, hvilket gennemsnitligt er 2minutter hurtigere end i 4. kvartal 2006, hvor politiet begyndteat måle responstider.Ses der på opgørelserne af patruljeindsatsen for 1. halvår i åre-ne 2006 til 2011, har antallet af patruljer sendt til et skades- el-ler gerningssted (patruljeindsatsen) været på samme niveausom i 1. halvår 2006, det vil sige før politireformens iværksæt-telse, eller større.Herudover har politiet mere generelt øget servicen over forborgerne ved etableringen af servicecentre i samtlige politi-kredse (bortset fra Bornholm) i 2009 og 2010. Servicecentrenehåndterer blandt andet cirka 2 millioner opkald om året. Om-kring 95 procent af disse opkald bliver besvaret inden for 2minutter.Denne positive udvikling på de borgervendte opgaveområderer sket samtidig med, at politiet i de seneste år har brugt mangeressourcer på rocker- og bandeindsatsen, der blandt andet harmedført, at der i dag sidder omkring 350 rockere og bande-medlemmer fængslet.”
Jeg kan supplerende oplyse, at det er min opfattelse, at der med aftalen ompolitiets og anklagemyndighedens økonomi i 2012-2015, som netop erindgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservati-ve Folkeparti, er skabt et godt grundlag for politiets fortsatte arbejde med3
at styrke den borgernære politiindsats. Det gælder ikke mindst med de ini-tiativer, der er indeholdt i aftalen om en styrket politiindsats i de særligtudsatte boligområder og om etablering af en tværgående indbrudsenhed.
4