Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1045229_0001.png
1045229_0002.png
1045229_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:23. november 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0371Dok.:269996
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 31 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 31 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Mener ministeren, at der er relevant at ændre reglerne forklassificering af mistænkelige dødsfald? Og mener ministerenikke, at det ville være relevant at overveje at indføre krav omobduktion af samtlige selvmord, som der er krav om i Sverigenetop for at undgå at myndighederne overser et drab? I denforbindelse bedes ministeren redegøre for, om det endvidereville være relevant at indføre dette krav ved øvrige mistænke-lige dødsfald, når personen er død uden vidner.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som har henvist tilen udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, hvoraf følgende fremgår:”Det ikke altid muligt selv ved en obduktion at fastslå den nøj-agtige dødsmåde. Dette er ikke nyt, men har længe været enkendt omstændighed. Af betænkning nr. 537/1969 om revisionaf ligsynsloven, der ligger til grund for de gældende regler isundhedsloven, fremgår således bl.a. følgende:”Har dødsmåden ikke kunnet fastslås ved det al-mindelige ligsyn, må den derfor – efter indberet-ning til politiet, […] søges fastlagt ved medico-legalt ligsyn og, om fornødent, medico-legal ob-duktion. Der vil kunne forekomme tilfælde, hvordet selv efter disse undersøgelser ikke har væretmuligt at fastslå dødsmåden, og det har derfor væ-ret nødvendigt at formulere reglen, således atdødsmåden kun ”så vidt muligt” skal være fastlagt,inden dødsattest kan udstedes”.Sundhedsstyrelsen har tidligere i anden anledning udtalt, at deter styrelsens opfattelse, at de nødvendige redskaber til størreviden allerede foreligger, og at en beslutning om systematiskretslægelig obduktion ikke kan anses for en hensigtsmæssigløsning.Hertil kommer, at de økonomiske udgifter forbundet medretslægelige obduktioner, efter Sundhedsstyrelsens opfattelse,ikke står i forhold til de resultater, man kan forvente at opnå.Sundhedsstyrelsen kan således ikke anbefale en beslutning omobligatorisk obduktion af alle, der tilsyneladende har begåetselvmord.”2
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har i forlængelse af Sundhedssty-relsens udtalelse oplyst, at ministeriet ligesom Sundhedsstyrelsen ikke fin-der, at der er grundlag for at indføre en ordning, som vil indebære et kravom, at der – uafhængigt af udfaldet af et retslægeligt ligsyn – altid skal fo-retages obduktion i bestemte typer af sager.Der kan endvidere henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.27 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3