Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1067313_0001.png
1067313_0002.png
1067313_0003.png
1067313_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. januar 2012CivilkontoretInge Birgitte Møberg2011-0030-0508311439
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 305 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 305 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for processen vedrørende godken-delse af våbentilladelser, herunder PET’s rolle og opgaver.”

Svar:

Justitsministeriet har indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplystfølgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at reglerne om våbentilladelse, sam-tykke til våbenpåtegning og til udstedelse af jagttegn samt an-dre tilladelser eller godkendelser vedrørende våben fremgår aflovbekendtgørelse nr. 704 af 22. juni 2009 om våben og eks-plosivstoffer med senere ændringer (våbenloven), bekendtgø-relse nr. 997 af 19. oktober 2009 med senere ændringer om vå-ben og ammunition mv. (våbenbekendtgørelsen) og cirkulærenr. 8 af 26. januar 2000 om våben og ammunition mv. med se-nere ændringer (våbencirkulæret).Af dette regelsæt fremgår bl.a., at den lokale politikreds med-deler tilladelse til at indføre, fremstille, samle, erhverve, besid-de, bære eller anvende en række våbentyper, som er nævnt ivåbenbekendtgørelsens § 2, stk. 1.Politiet kan dog ikke give tilladelse til at indføre, erhverve, be-sidde, bære eller anvende f.eks. maskinpistoler, fuldautomati-ske rifler og maskingeværer samt dele og ammunition hertil.For indehavere af jagttegn gælder, at disse til eget brug må er-hverve, besidde, bære og anvende glatløbet haglgevær med pi-belængde på mindst 55 cm, der højst er af kaliber 12, og somikke indeholder mere end 2 haglpatroner.Der kan dog under ganske særlige omstændigheder meddelesvåbentilladelse til glatløbede haglgeværer med en pibelængdepå under 55 cm, pistoler, herunder enkeltskudspistoler, selvla-depistoler og revolvere, halvautomatiske rifler (til jagt) og an-dre særlige farlige skydevåben.Rigspolitiet kan i den forbindelse oplyse, at der ved vurderin-gen af, om der foreligger ”ganske særlige omstændigheder”,lægges vægt på, at våbenlovgivningen løbende er blevet skær-pet gennem de seneste år. Rigspolitiet finder således generelt,at der ved politiets administrative behandling af våbensager til-svarende bør udvises tilbageholdenhed i forhold til fravigelserfra lovgivningens hovedregler.
2
Det fremgår af våbenbekendtgørelsens § 37, stk. 1, at våbentil-ladelse, samtykke til våbenpåtegning og jagttegn samt andretilladelser eller godkendelser efter våbenloven og våbenbe-kendtgørelsen kun kan gives til personer, om hvis personligeforhold og hidtidige vandel der ikke foreligger oplysninger,som gør det betænkeligt at imødekomme ansøgningen.Det kan i den forbindelse oplyses, at sådanne tilladelser ellergodkendelser som udgangspunkt nægtes, hvis ansøgeren indenfor de senere år er dømt for våbenlovsovertrædelser, vold ellerlignende forhold, hvor det må antages, at der foreligger be-grundet risiko for, at våben vil blive misbrugt.Der skal i den forbindelse foretages en konkret vurdering påbaggrund af de aktuelt foreliggende oplysninger om de person-lige forhold og den hidtidige vandel, herunder oplysninger fraDet Centrale Kriminalregister. Ved vurderingen af ansøgerensvandel skal der ligeledes lægges vægt på, hvorvidt ansøgerener sigtet i sager vedrørende drab, vold, ulovlig tvang, trusler,våbenlovsovertrædelser mv.Politikredsenes afgørelser kan påklages til Rigspolitiet.Oplysning om meddelelse, nægtelse og tilbagekaldelse af sam-tykke til våbenpåtegning og jagttegn samt om våbentilladelseregistreres i Politiets Våbenregister.Det kan endelig oplyses, at den almindelige proces vedrørendemeddelelse af våbentilladelse, samtykke til våbenpåtegning ogjagttegn samt andre tilladelser eller godkendelser efter våben-lovgivningen ikke involverer Politiets Efterretningstjeneste.”Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at tilladelse som udgangspunktalene gives til personer på mindst 18 år. Våbentilladelse til personer under18 år gives således kun, hvis ansøgeren enten er medlem af en skytte- ellerjagtforening og er fyldt 16 år, eller hvis den pågældende har erhvervetjagttegn, jf. § 16 i våbencirkulæret. Meddelelse af tilladelse til personerunder 18 år er altid betinget af, at forældremyndighedens indehaver skrift-ligt samtykker hertil.For meddelelse af våbentilladelse til skydevåben, som kategoriseres somsærligt farlige (bl.a. pistoler, halvautomatiske rifler og visse glatløbedehaglgeværer), gælder særlige regler, jf. våbencirkulærets §§ 19 og 20. Derkan kun gives tilladelse til sådanne våben under ganske særlige omstæn-digheder og da kun, hvis ansøgeren er fyldt 20 år og er kendt som en abso-lut pålidelig person. Medlemmer af skytteforeninger, som ønsker tilladelse
3
til pistoler, skal endvidere i mindst 2 år have været aktivt skydende med-lem af en skytteforening.Tilladelse til at indføre, erhverve, besidde, bære eller anvende særdelesfarlige skydevåben i form af maskinpistoler, fuldautomatiske rifler og ma-skingeværer kan alene meddeles af Justitsministeriet, mens tilladelse tilandre skydevåben som udgangspunkt meddeles af politiet, jf. våbenbe-kendtgørelsens § 2, stk. 1 og 3. I praksis vil Justitsministeriet alene givetilladelse til sådanne våben, hvis meget tungtvejende grunde taler herfor.Udstedelse af våbentilladelse til skydevåben og ammunition er dog i alletilfælde betinget af, at ansøgeren kan godtgøre at have en legitim interessei våbenbesiddelsen.Erhvervsdrivende kan således meddeles generel tilladelse til at erhverve ogbesidde skydevåben med henblik på videresalg, reparation, service og an-den erhvervsmæssig virksomhed, jf. våbenbekendtgørelsens §§ 30 og 31.Efter våbenbekendtgørelsens § 2, stk. 1, jf. våbencirkulærets § 2, kan dermeddeles tilladelse til skydevåben til:1) Medlemmer af skytte- og jagtforeninger, som har adgang til at an-vende våbnet på foreningens skydebane.2) Skytte- og jagtforeninger, hvis våbnet er til brug for foreningensmedlemmer.3) Foreninger, der arrangerer fugle- og skiveskydning.4) Personer, der har jagttegn.5) Personer, der har brug for våbnet til erhvervsmæssige formål.6) Museer, offentlige samlinger og lignende.7) Personer, der har en ganske særlig interesse i at besidde jagtvåben,f.eks. med henblik på senere overdragelse til livsarvinger, der end-nu er mindreårige.Personer, der godtgør at være våbensamlere, kan i øvrigt gives tilladelse tilat erhverve og besidde skydevåben af særlig historisk eller teknisk interes-se, jf. våbencirkulærets § 13.Der kan også meddeles våbentilladelse i andre særlige tilfælde, hvor ansø-geren har en rimelig interesse i våbenbesiddelse, jf. våbencirkulærets § 2,stk. 5.
4