Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1077052_0001.png
1077052_0002.png
1077052_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. februar 2012PolitikontoretGry Ahlefeld-Engel2011-0030-0507312097
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 304 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 304 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren som anbefalet i GRETA's rapport om Dan-marks indsats mod menneskehandel sikre, at man ikke retsfor-følger potentielle ofre for menneskehandel, før endelig identi-fikation er fastslået, og sikre, at man ikke retsforfølger ellerdømmer ofre for menneskehandel, som har begået kriminalitetunder tvang eller pres fra bagmænd, og vil ministeren være vil-lig til at foretage de nødvendige ændringer af straffeloven?”

Svar:

Der henvises indledningsvis til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.300 (Alm. Del) fra Folketingets Retsudvalg med bilag.

1.

Som det er oplyst i Justitsministeriets bemærkninger til GRETAs rap-port om Danmarks implementering af Europarådets konvention til bekæm-pelse af handel med mennesker (bilaget side 59, afsnit 26), vil Rigsadvo-katen som led i implementeringen af handlingsplanen til bekæmpelse afmenneskehandel for 2011-2014 udarbejde retningslinjer til anklagemyn-digheden for, hvornår der kan meddeles tiltalefrafald til ofre for menne-skehandel for lovovertrædelser begået i tilknytning til, at de pågældende erhandlede. Det kan eksempelvis dreje sig om dokumentfalsk i forbindelsemed indrejsepapirer.Det skal dog samtidig bemærkes, at der allerede i dag i forbindelse medrettens fastsættelse af straf for lovovertrædelser skal tages hensyn til, omden kriminalitet, der er til pådømmelse, er begået under f.eks. tvang.Efter straffelovens § 82, stk. 1, nr. 6, skal det således i almindelighed indgåsom en formildende omstændighed ved fastsættelse af straf, hvis den på-gældende gerning er begået som følge af tvang, svig eller lignende. Efterstraffelovens § 83, kan straffen endvidere nedsættes under den foreskrevnestrafferamme, når oplysninger om gerningen, gerningsmandens person el-ler andre forhold afgørende taler herfor. Under i øvrigt formildende om-stændigheder kan straffen helt bortfalde.

2.

Justitsministeriet kan herudover oplyse, at sager vedrørende potentielleofre for menneskehandel, der – f.eks. i forbindelse med en politiaktion –tilbageholdes af politiet, og som har ulovligt ophold i Danmark, skal fore-lægges Udlændingestyrelsen, med henblik på, at styrelsen tager stilling til,2
om der er grundlag for at ud- eller afvise udlændingen. I den forbindelsevurderer Udlændingestyrelsen, om udlændingen er offer for menneskehan-del og derfor skal meddeles en refleksionsperiode. Vurderingen foretagesnormalt inden for 3 dage.Hvis et potentielt offer for menneskehandel har lovligt ophold i Danmark,men af andre årsager tilbageholdes af politiet, skal sagen forelægges Cen-ter mod Menneskehandel med henblik på vurdering af, om der er tale omet offer for menneskehandel.Udlændingestyrelsen og Center mod Menneskehandel foretager de pågæl-dende vurderinger inden for ganske kort tid, hvorfor det i praksis ikke vilforekomme, at et muligt offer for menneskehandel retsforfølges, før denrelevante myndighed har vurderet, om den pågældende er offer for menne-skehandel.
3