Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1052809_0001.png
1052809_0002.png
1052809_0003.png
1052809_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. december 2011PolitikontoretHenrik Hjort Elmquist2011-0030-0356271878
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (Alm. del), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. oktober 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren, set i lyset af terrorangrebet i Norge - gernemed supplerende svar fra Social- og Integrationsministeriet,Undervisningsministeriet og andre relevante ministerier - rede-gøre for den hidtidige indsats overfor ekstreme individer oggrupperinger, både i forhold til den forebyggende indsats og iforhold til PETs politimæssige indsats, og vil ministeren - ger-ne med supplerende svar fra andre relevante ministerier - påbaggrund af redegørelsen komme med regeringens vurderingaf behovet for eventuelle nye tiltag?”

Svar:

1.

Som det fremgår af regeringsgrundlagetEt Danmark, der står sammen,vil regeringen styrke indsatsen over for ekstremistiske grupper.Der igangsættes derfor en kortlægning af grupperinger, som modarbejderdet danske demokrati. Kortlægningen skal bl.a. have fokus på grupper,som tiltrækker unge danskere med muslimsk baggrund, herunder på densociale kontrol og chikane, som disse grupperinger udøver over for isærandre muslimer i deres bestræbelser på at undergrave det danske demokra-ti.Kortlægningen skal bl.a. bidrage til at konkretisere og tilpasse den fore-byggende indsats over for ekstremistiske grupper og skabe grundlag for envurdering af, hvilke nye indsatser der er brug for.

2.

Efter regeringsskiftet har Social- og Integrationsministeriet overtagetressortansvaret for aktiviteter i relation til den tidlige forebyggende indsatsmod ekstremisme, som tidligere har været forankret i Integrationsministe-riet.Justitsministeriet har derfor til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhen-tet en udtalelse fra Social- og Integrationsministeriet, der bl.a. har oplystfølgende:”Social- og Integrationsministeriet vil lægge særlig vægt på atmålrette indsatsen mod alle former for ekstremisme, som an-vender voldelige eller udemokratiske metoder herunder bådereligiøs, venstre- og højreekstremisme.2
Social- og Integrationsministeriet har for nylig offentliggjorthæftet ”14 eksempler på arbejdet med radikalisering”, som erførste hæfte i en håndbogsserie om forebyggelse af ekstremis-me. Formålet med håndbogsserien er at styrke medarbejderemed ungekontakt i at håndtere udfordringer med ekstremisme.Parallelt med implementeringen af det nye regeringsgrundlagvidereføres den hidtidige indsats, herunder:-Styrkelse af SSP- samarbejdet (Skole-, social- og politi-samarbejdet) med henblik på at håndtere udfordringer medradikalisering og ekstremisme på samme vis som andenbekymrende adfærd.Vurdering af behovet for at fortsætte de målrettede kurserfor frontpersonale i landets politikredse, der siden 2010har været afholdt i samarbejde med PET.Afholdelse af netværksmøder for kommunale aktører. Detdaværende Integrationsministerium har afholdt netværks-møder for udvalgte kommuner om emner, som relaterersig til ekstremisme. Det seneste netværksmøde blev af-holdt i oktober med fokus på højreekstremisme.
-
-
Danmark fik i 2009 tilsagn om støtte fra EU til at udvikleværktøjer til at få unge ud af ekstremisme samt forebygge, atsårbare unge involveres i ekstremistiske miljøer. Projektet ud-vikles og gennemføres i tæt samarbejde mellem PET, Køben-havns og Århus Kommune samt Østjyllands politi. Projektetløber frem til juli 2012.Social- og Integrationsministeriet har endelig i samarbejdemed Kriminalforsorgen netop igangsat projektet ”Afradikalise-ring – Tilbage på sporet”. Projektet er støttet af EU. Formåletmed projektet er at udvikle værktøjer til at få terrordømte ogandre indsatte, som vurderes at være sårbare over for radikali-sering til at forlade det ekstremistiske miljø og/eller tage af-stand fra ekstremisme i udslusningsfasen fra fængsler. Projek-tet vil have særligt fokus på mentorforløb samt inddragelse affamilier og netværk i udslusningsfasen. Projektet løber fra2011 til 2014.”Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste fornylig har afleveret den redegørelse om indsatsen imod politisk ekstremis-me, som efterretningstjenesten blev bedt om at udarbejde efter terroran-grebet i Norge den 22. juli 2011. Redegørelsen er sendt til FolketingetsRetsudvalg den 17. november 2011 (REU Alm. del - bilag 101).Redegørelsen indeholder en beskrivelse af det aktuelle trusselsbillede iforhold til politisk ekstremisme samt en gennemgang af PET’s indsats på3
området. Redegørelsen indeholder endvidere nogle forslag til initiativer,som efter PET’s opfattelse vil være nødvendige og hensigtsmæssige i lysetaf trusselsbilledet og erfaringerne på området.Regeringen har tilsluttet sig disse forslag, og der bliver nu arbejdet videremed dem.
4