Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1062698_0001.png
1062698_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
3. januar 2012EU-formandskabs-sekretariatetSagsbeh: Sanne Renée StengaardJensenSagsnr.: 2011-0030-0493Dok.:299563
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 274 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 274 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til ministerens besvarelse af samråds-spørgsmål N om det kommende rådsmøde vedrørende retligeog indre anliggender, dagsordens punkt 5 om forslag til en for-ordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdel-se af retsafgørelser og officielt bekræftende dokumenter vedrø-rende arv og om indførelse af et europæisk arvebevis, bedesministeren redegøre for Advokatrådets og Copenhagen Busi-ness Schools høringssvar særligt den kritik de har af bestem-melsen i art. 27, stk. 2, og redegøre for regeringens holdning tilde to høringssvar.”

Svar:

Advokatrådet og Copenhagen Business School har i deres høringssvarvedrørende forslaget til forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelseog fuldbyrdelse af retsafgørelser og officielt bekræftede dokumenter ved-rørende arv og om indførelse af et europæisk arvebevis bl.a. anført, at be-stemmelsen i forslagets artikel 27, stk. 2, er for vidtgående og bør udgå.Det anføres endvidere, at et alternativ er, at reglen kun gælder, hvor der er”betydelig” forskel på de to landes regler om tvangsarv.Høringssvar fra Advokatrådet og Copenhagen Business School vedlæggestil orientering.Forordningsforslaget indeholder bl.a. regler om, hvilket lands lovgivningder finder anvendelse på en arvesag.Efter forslagets artikel 27 kan anvendelsen af en bestemmelse i den lov,som er udpeget efter forordningen, dog afvises, hvis anvendelsen er klartuforenelig med de grundlæggende retsprincipper – såkaldt ”ordre public” –i den medlemsstat, hvor arvesagen behandles. Forslagets artikel 27 inde-holdt tidligere en bestemmelse (stk. 2), hvori det var præciseret, at be-stemmelsen om ordre public bl.a. kunne anvendes til at tilsidesætte reglerom tvangsarv, hvis disse regler var forskellige fra bestemmelserne herom iden medlemsstat, hvor arvesagen behandles.Bestemmelsen i artikel 27, stk. 2, som der henvises til i høringssvarene fraAdvokatrådet og Copenhagen Business School, er imidlertid udgået underRådets behandling af Kommissionens forslag til forordning. Bestemmelsenindgår således ikke i den tekst, som der blev opnået politisk enighed om pårådsmødet den 13.-14. december 2011.
2