Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1064617_0001.png
1064617_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:10. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0481Dok.:306406
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 258 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 258 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse om politiet har udarbejdet en særlig vej-ledning om hvordan efterforskningen håndteres i forhold tilprostitutionskunder der med forsæt køber seksuelle ydelser afhandlede personer? Der spørges ikke til en generel vejledning iefterforskning i forhold til organiseret kriminalitet i forbindelsemed tvangsprostitution, men specifikt til en vejledning i efter-forskning af de kunder der med forsæt køber seksuelle ydelseraf tvangsprostituerede?”

Svar:

Justitsministeriet kan henvise til ministeriets besvarelse af 30. november2011 af spørgsmål nr. 88 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvoribl.a. er omtalt Rigspolitiets og Rigsadvokatens vejledning til politikredse-ne om behandlingen af sager mod prostitutionens bagmænd mv.Som det fremgår af den nævnte besvarelse, indeholder vejledningen, somer en klassificeret manual, bl.a. en detaljeret gennemgang af de efterforsk-ningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante i forhold til sager iprostitutionsmiljøet, med henblik på, at samtlige politikredse kan få ad-gang til og nyttiggøre de erfaringer, som hidtidige efterforskninger på om-rådet har givet.Vejledningen indeholder desuden en beskrivelse af sagsbehandlingen, hvorder lægges vægt på skånsom behandling af vidner og ofre.Rigspolitiet har oplyst, at der ikke herudover er udarbejdet en særskilt vej-ledning vedrørende efterforskningen af sager mod kunder, der har købtseksuelle ydelser af personer, som muligt er ofre for menneskehandel, ogat der generelt ikke udarbejdes mere specifikke vejledninger om efter-forskningen i relation til eksempelvis potentielle gerningsmænds forsæt.Spørgsmålet om fremgangsmåden ved efterforskning i relation til potenti-elle gerningsmænd forsæt behandles dog mere generelt i forbindelse meduddannelsesaktiviteter på Politiskolen.
2