Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1064612_0001.png
1064612_0002.png
1064612_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:10. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0481Dok.:306397
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 257 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 257 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren på baggrund af ministerens svar ved samrådom menneskehandel den 1. dec. 2011 i Folketingets Retsud-valg præciserer om politiet i forbindelse med sin efterforsk-ningsindsats mod tvangsprostitution har foretaget efterforsk-ning i forhold til de kunder der med forsæt har købt seksuelleydelser af handlede personer (ofre for tvangsprostitution)?Hvad har politiet konkret gjort for at understøtte, at efterforsk-ningen i sådanne sager vil kunne resultere i et tilstrækkeligtbevismateriale til at nedlægge påstand om at købere har væretvidende om at de har købt seksuelle ydelser af en handlet per-son?”

Svar:

1.

Som jeg bl.a. redegjorde for under min besvarelse af samrådsspørgsmålJ-M i Folketingets Retsudvalg den 1. december 2011, er det ikke i sig selvstrafbart at købe seksuelle ydelser fra en prostitueret, herunder en prostitu-eret som er offer for menneskehandel.Som jeg ligeledes redegjorde for, vil der dog efter omstændighederne kun-ne straffes for (medvirken til) voldtægt, hvis en prostitutionskunde harsamleje med en prostitueret med forsæt til, at den prostituerede ved voldeller trussel om vold er tvunget til det pågældende samleje. Det kan ek-sempelvis være tilfældet, hvis kunden ved et bordelbesøg overværer, atbordellets ejer ved trussel om vold tvinger en prostitueret til at have samle-je med kunden.Tilsvarende vil en kunde efter omstændighederne kunne straffes for over-trædelse af straffelovens § 217, hvis kunden har samleje med en prostitue-ret med forsæt til, at den prostituerede er tvunget til samlejet ved andenulovlig tvang end vold eller trussel om vold, f.eks. ved trussel om friheds-berøvelse.

2.

Justitsministeriet har for så vidt angår den politimæssige efterforskningmv. af sager på området indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har op-lyst følgende:”Det følger af retsplejelovens § 742, stk. 2, at politiet iværk-sætter efterforskning efter anmeldelse eller af egen drift, nårder er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, som for-2
følges af det offentlige, er begået. Det vil selvsagt afhænge afde helt konkrete omstændigheder, om der vil være grundlag forat indlede en politimæssig efterforskning i relation til en kun-de, der har købt seksuelle ydelser.Rigspolitiet kan yderligere oplyse, at Rigspolitiet ikke er be-kendt med eksistensen af sager, hvor der er fundet grundlag forat indlede efterforskning mod personer, der har købt seksuelleydelser hos personer, som muligt var ofre for menneskehan-del.”Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 258(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Der henvises derudover til min be-svarelse af 8. december 2011 på spørgsmål nr. 256 (Alm. del), hvorved detudkast til talepapir, som dannede grundlag for min besvarelse den 1. de-cember 2011 af samrådsspørgsmål J-M (Alm. del), er oversendt til Folke-tingets Retsudvalg.
3