Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
14. november 2011ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2011-0030-0368254747
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. oktober 2011.
Morten Bødskov/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 24 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministerens bedes give en status på mulighederne for at gen-nemføre videokonferencer i alle landets arresthuse, herunderden samlede økonomiske profil af et sådant tiltag.”Svar:
1.
Der blev i 2009 gennemført et demonstrationsprojekt i Syd- og Sønder-jylland med brug af videokonferenceudstyr ved domstolene særligt i frist-forlængelsessager. Der havde forud herfor i 2008 ved fire retter været gen-nemført et pilotprojekt med brug af videokonference i forbindelse medvidneafhøringer.I 2010 blev der gennemført en evaluering som konkluderede, at videokon-ference med fordel kan anvendes i bl.a. fristforlængelsessager. Domstols-styrelsen ansøgte på denne baggrund ABT-fonden, som havde støttet de-monstrationsprojektet i Syd- og Sønderjylland, om midler til implemente-ring af en national videokonferenceløsning inden for Justitsministerietsområde.I forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2011 blev det besluttet atreservere op til 109,2 mio. kr. af ABT-fondens midler.En efterfølgende gennemgang af projektet har ført til et revideret budget,der ligger ca. 11,5 mio. kr. under det oprindelige reserverede beløb. Detreviderede budget beløber sig således til ca. 98,0 mio. kr.Det bemærkes, at projektet grundet dets størrelse skal forelægges statensit-projektråd, og at der derfor er en ny business case efter it-projektrådetsbusiness case model under udarbejdelse.2.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det i forbindelse meden gennemgang af arresthusene med henblik på etablering af videokonfe-rencelokaler blev konstateret, at der i otte af kriminalforsorgens 36 arrest-huse ikke er mulighed for at etablere videokonferencelokaler.Dette drejer sig om arresthusene i Kalundborg, Køge, Ringsted, Herning,Holstebro, Ringkøbing, Silkeborg og Viborg.
2
Arresthusene i Kalundborg, Køge, Ringsted, Herning, Ringkøbing og Sil-keborg er placeret i umiddelbar nærhed af politistationerne, hvorfor det erforeslået, at videokonferencelokalet etableres her.Angående arresthusene i Holstebro og Viborg har det ikke været muligt atpege på løsningsforslag.Udgifterne til etablering af videokonferencelokaler i de øvrige 28 arresthu-set er beregnet til ca. 8,4 mio. kr. i engangsudgifter samt 0,4 mio. kr. i årli-ge huslejeudgifter.3.
Domstolsstyrelsen har oplyst, at udgifterne til de bygningsmæssige til-retninger af arresthusene ikke dækkes af midlerne fra ABT-fonden. Udgif-terne hertil har imidlertid været indregnet i den business case model, derhidtil har været arbejdet med i projektet.Domstolsstyrelsen har videre oplyst, at de samlede omkostninger for pro-jektet i projektperioden på nuværende tidspunkt – inklusiv udgifterne til debygningsmæssige tilretninger af arresthusene – udgør ca. 106,5 mio. kr.Det forventes, at sagen kan forelægges for statens it-projektråd inden åretsudgang.Domstolsstyrelsen har afsluttende oplyst, at en national implementering afvideokonferenceløsningen på tværs af Justitsministeriets område forventesat vare 2½ år
3