Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:17. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0472Dok.:303463
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 238 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 238 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren i forlængelse af sit svar på REU alm. del spm.30 sikre, at der udarbejdes en opgørelse over antallet af drabs-sager hhv. de sidste 5 og 10 år, hvor udgangspunktet hos poli-tiet har været, at der har været tale om enten selvmord, en na-turlig død eller en ulykke, men som efterfølgende - eksempelvis på grund af en tilståelse - har vist sig at være et drab? Vilministeren desuden oplyse, hvor vanskeligt det vil være for po-litiet at samle de nødvendige informationer til brug for en så-dan opgørelse, dvs. hvor tilgængeligt det er for politiet at iden-tificere hvilke drabssager det måtte dreje sig om, herunderhvilke økonomiske omkostninger ministeren skønner udarbej-delsen af en sådan opgørelse vil have for politiet?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Der har i de seneste måneder, navnlig med udgangspunkt ienkelte konkrete sager, i medierne været rejst kritik af politietsbehandling af selvmordssager. Der har i den forbindelse bl.a.været sat spørgsmålstegn ved, om antallet af retslægelige ob-duktioner i Danmark burde være højere ud fra en efterforsk-ningsmæssig vurdering.Rigspolitiets kan i den forbindelse oplyse, at der i politiet lø-bende er fokus på udvikling og kvalitetssikring af den politi-mæssige opgavevaretagelse og de politimæssige metodikker.På den baggrund og i lyset af den aktuelle debat har Rigspoliti-et fundet anledning til at iværksætte en nærmere undersøgelseaf dansk politis praksis i forbindelse med visitation af dødsfald,der anmeldes til og behandles af politiet i Danmark.Rigspolitiet har derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal be-skrive og analysere denne visitationspraksis. Det er hensigten,at arbejdsgruppen skal udarbejde en rapport med en nærmerebeskrivelse og analyse af politiets praksis fra modtagelsen afen anmeldelse om et dødsfald og frem til, at der træffes beslut-ning om retslægelig obduktion.Grundlaget for arbejdsgruppens arbejde er:En beskrivelse af den relevante lovgivning og det re-gelsæt, der i øvrigt regulerer politiets myndighedsop-2
gaver i forbindelse med dødsfald, der anmeldes til poli-tiet.En beskrivelse af udviklingen inden for sagsområdet pågrundlag af tilgængelige data.En beskrivelse og analyse af politiets aktuelle praksispå sagsområdet med fokus på de forhold, der har væ-sentlig indflydelse kvaliteten af politiets visitation.Gennemførelse af en komparativ undersøgelse af lov-givning og statistik i de nordiske lande, der kan adres-sere dansk politis håndtering af anmeldelse om døds-fald.
Arbejdsgruppen, der kan fremkomme med anbefalinger til enstyrkelse af politiets opgavevaretagelse på området, skal ikkeinddrage enkeltsager og skal koncentrere sig om forhold indenfor politiets myndighedsområde.Arbejdsgruppen er bredt sammensat, således at personer medsåvel politifaglige og anklagermæssige kompetencer som rets-medicinsk og sundhedsfaglig ekspertise deltager i arbejdet.2.
Arbejdsgruppen skal som ovenfor anført ikke inddrage en-keltsager i sit arbejde, og det er således heller ikke en del af ar-bejdsgruppens kommissorium at udarbejde en opgørelse somden, der med spørgsmålet lægges op til.Rigspolitiet har ikke i øvrigt planer om at udarbejde en sådanopgørelse, og det er endvidere ikke på det foreliggende grund-lag muligt at foretage et mere præcist skøn over, hvilket res-sourceforbrug der i givet fald ville være forbundet hermed. Detkan imidlertid oplyses, at en udarbejdelse af den nævnte opgø-relse vil forudsætte en manuel gennemgang af et omfattendesagsmateriale.”Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til ministeriets besvarelse af 23. no-vember 2011 af spørgsmål nr. 27 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalgsamt ministeriets besvarelse af 29. november 2011 af spørgsmål nr. 236(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvorved det udkast til talepapir,som dannede grundlag for justitsministerens besvarelse den 24. november2011 af samrådsspørgsmål F og G (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg,blev oversendt til udvalget.
3