Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1062700_0001.png
1062700_0002.png
1062700_0003.png
1062700_0004.png
1062700_0005.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:3. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0458Dok.:298409
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 218 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 218 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan er reglerne vedrørende politiets muligheder for afhø-ring af børn og unge under den kriminelle lavalder?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg har forstået spørgsmålet således, at det sigter til politietsafhøring af børn under den kriminelle lavalder, som mistænkesfor at have begået kriminalitet.Jeg kan i den forbindelse indledningsvis oplyse, at børn underden kriminelle lavalder ikke kan straffes, men at politiet kanefterforske sager, hvor børn under 14 år er mistænkte, bl.a. forat klarlægge omfanget af kriminaliteten og for at konstatere,om andre personer kan mistænkes.

1.

Reglerne om straffeprocessuelle tvangsindgreb over for per-soner under 14 år er reguleret i retsplejelovens kapitel 75 b.Efter retsplejelovens § 821 a kan politiet tilbageholde en mis-tænkt person under 14 år, hvis betingelserne for anholdelse ef-ter retsplejelovens § 755, stk. 1, er til stede, og til-bageholdelsens øjemed ikke kan opnås ved mindre indgribendeforanstaltninger.Det følger af retsplejelovens § 821 a, stk. 3, at tilbageholdelsenaf børn under 14 år skal foretages så skånsomt som muligt.Endvidere kan der efter retsplejelovens § 821 b overfor børnunder 14 år iværksættes indgreb, herunder indgreb i meddelel-seshemmeligheden, observation, legemsindgreb, ransagningsamt beslaglæggelse og edition.Det fremgår af retsplejelovens § 821 c, at der ved vurderingenaf, om tilbageholdelse eller andre straffeprocessuelle indgrebover for personer under 14 år ville være et uforholdsmæssigtindgreb, skal lægges vægt på den særlige belastning, som ind-grebet på grund af den pågældendes unge alder må antages atindebære.Herudover fremgår det af retsplejelovens § 821 d, stk. 1, at po-litiet, når en person under 14 år er mistænkt for overtrædelse afstraffeloven eller et forhold, der efter en anden lov kan medfø-2
re fængselsstraf, og skal afhøres, snarest muligt skal underrettekommunen med henblik på, at en repræsentant fra kommunenkommer til stede. Det fremgår endvidere, at repræsentanten forde sociale myndigheder så vidt muligt skal have adgang til atovervære afhøringer, der foretages af politiet.Der er i bekendtgørelse nr. 79 af 4. februar 1998 med senereændringer fastsat retningslinjer for kommunens bistand til børnog unge i forbindelse med uden- og indenretlig afhøring. Detfremgår således af bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 4, at kom-munen (de sociale myndigheder) skal sende en repræsentant tilen afhøring hos politiet, når den unge er under 14 år, medmin-dre der er tale om rene bagatelsager, eller forældrene efter detoplyste vil være til stede.Efter retsplejelovens § 821 d, stk. 2, kan underretning af de so-ciale myndigheder undlades, hvis afhøringen foretages i direk-te forbindelse med, at barnet træffes af politiet under eller iumiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, ogdet strafbare forhold i almindelighed ville medføre en bøde-straf.De sociale myndigheder skal dog altid underrettes, hvis politi-ets oplysninger giver grundlag for at antage, at barnet har be-hov for særlig støtte. Underretning skal i givet fald gives, såsnart det viser sig, at barnet har behov for hjælpeforanstaltnin-ger.Herudover skal politiet snarest muligt underrette indehaverenaf forældremyndigheden om afhøringen, jf. retsplejelovens §821 d, stk. 3. Underretningen kan dog udsættes, hvis dette erpåkrævet af hensyn til efterforskningen eller må antages atstride mod væsentlige hensyn til barnet. Barnets forældre skalså vidt muligt have adgang til at overvære afhøringen. Adgan-gen til at overvære afhøringen kan dog nægtes, hvis dette erpåkrævet af hensyn til efterforskningen eller må antages atstride mod væsentlige hensyn til barnet. Nægtes forældreneadgang til at overvære afhøringen, skal politiet snarest muligtunderrette de sociale myndigheder herom med henblik på, aten repræsentant for de sociale myndigheder overværer afhø-ringen.Endelig indeholder retsplejelovens § 821 e regler om advokat-beskikkelse for børn under 14 år.

2.

Rigsadvokaten har i Rigsadvokatmeddelelse nr. 4/2007 fast-sat retningslinjer for behandlingen af sager mod unge lovover-trædere.
3
Meddelelsens afsnit 2 indeholder retningslinjer for behandlin-gen af sager mod børn under 14 år. I afsnittet anføres i relationtil afhøring af børn under 14 år følgende:”2.4.2.

Underretning ved afhøring

En repræsentant for de sociale myndigheder skalendvidere tilkaldes, hvis et barn under 14 år skalafhøres, og mistanken angår en overtrædelse afstraffeloven eller et forhold, der efter anden lovkan medføre fængselsstraf. Repræsentanten fra desociale myndigheder skal så vidt muligt have ad-gang til at overvære afhøringer, der foretages afpolitiet.Underretning kan dog undlades, hvis afhøringenforetages i direkte forbindelse med, at mistænkte afpolitiet træffes under eller i umiddelbar tilknytningtil udøvelsen af et strafbart forhold, der i alminde-lighed alene ville medføre straf af bøde [..].Underretning om afhøring skal dog altid gives, hvispolitiets oplysninger giver grundlag for at antage,at barnet har behov for særlig støtte. Underretnin-gen skal i givet fald gives, så snart det viser sig, atbarnet har behov for hjælpeforanstaltninger, og ik-ke først, når sagen afsluttes.[..]

2.5. Underretning og involvering af barnets

forældre

I retsplejelovens § 821 d, stk. 3, er der fastsat reg-ler om underretning af forældremyndighedens in-dehaver.

2.5.1. Underretning ved tilbageholdelse og afhø-

ring

Tilbageholdes barnet eller skal barnet afhøres, un-derrettes barnets forældre (forældremyndighedensindehaver) snarest muligt. Hvis barnet er anbragtuden for hjemmet, underrettes barnets opholdssted.Underretning kan dog udsættes, hvis dette er på-krævet af hensyn til efterforskningen eller må an-tages at stride mod væsentlige hensyn til barnet.Udsættelse af underretning kan efter omstændighe-derne være på ubestemt tid, hvis væsentlige hensyntil barnet tilsiger dette.4
Barnets forældre skal så vidt muligt have adgang tilat overvære afhøringen. Adgangen til at overværeafhøringen kan dog nægtes, hvis dette er påkrævetaf hensyn til efterforskningen eller må antages atstride mod væsentlige hensyn til barnet.Nægtes forældrene adgang til at overvære afhørin-gen, skal politiet snarest muligt underrette de socia-le myndigheder herom med henblik på, at en re-præsentant for de sociale myndigheder overværerafhøringen.Vurderingen af hensynet til efterforskningen oghensynet til barnet er sideordnet, således at de hverisær og med samme styrke kan begrunde, at under-retning udsættes m.v.Underretning af barnets forældre kan f.eks. udsæt-tes af hensyn til barnet, hvis barnet har været udsatfor omsorgssvigt eller krænkelser fra forældrenesside, herunder vold eller seksuelle overgreb.Undladelse af at underrette forældrene om tilbage-holdelse eller afhøring bør normalt kun ske efterforudgående drøftelse med en repræsentant for desociale myndigheder.”Rigsadvokatmeddelelse nr. 4/2007 indeholder ikke herudoverretningslinjer for politiets afhøringer af børn under 14 år.

3.

Som det fremgår, er der således fastsat regler om underret-ning af forældrene og de sociale myndigheder i forbindelsemed afhøring af børn under den kriminelle lavalder samt omforældrenes og de sociale myndigheders adgang til at overværesådanne afhøringer.Jeg skal endvidere bemærke, at afhøringer af børn under 14 årselvsagt skal foretages så skånsomt som muligt og under hen-syntagen til den særlige belastning, som en afhøring på grundaf den pågældendes unge alder må antages at indebære. Dettegælder også i tilfælde, hvor det på grund af omstændighedernei sagen, herunder lovovertrædelsens karakter, er nødvendigt atsikre den pågældendes forklaring uden unødigt ophold.”
5