Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1081880_0001.png
1081880_0002.png
1081880_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. februar 2012ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2011-0030-0450279369
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 179 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. november 2011.
Morten Bødskov/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 179 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere materiale modtaget af Det Læ-rende Fængsel, jf. REU alm. del - bilag 74 og 94.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at kriminalforsorgen løben-de får tilsendt projektudkast og salgsmateriale fra private aktører. Dissevurderes individuelt, hvorefter der tages beslutning om videre dialog ogeventuelt samarbejde.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at kriminalforsor-gen ved flere lejligheder i de seneste to år er blevet kontaktet af Det Læ-rende Fængsel (DLF), der har ønsket at indlede et projektsamarbejde medkriminalforsorgen. Der har i den forbindelse været afholdt flere mødermed DLF, hvor DLF har orienteret om et projektforslag, der indebæreretablering af et forsøgsfængsel eller en fængselsafdeling for udvalgte ind-satte med fokus på resocialisering. Den tidligere justitsminister har ligele-des afholdt et møde med DLF, hvor Direktoratet for Kriminalforsorgenogså deltog.Direktoratet for Kriminalforsorgen vurderede på baggrund af møderne ogdet udleverede materiale, at det pågældende projekt ikke var tilstrækkeligpræcist beskrevet til, at direktoratet kunne indgå i et videre samarbejde pådaværende tidspunkt.Direktoratet for Kriminalforsorgen er først for nylig blevet bekendt meddet konkrete projektforslag, som danner grundlag for indeværendespørgsmål. Direktoratet har følgende bemærkninger til projektforslaget,der omhandler tidligere indsattes arbejdsmarkedstilknytning og benævnes”Vikarbureauet”:Projektet indebærer umiddelbart en relativt begrænset deltagelse af krimi-nalforsorgens institutioner i form af informationsarbejde og ”samarbejdemed at finde kandidater” . Før der kan tages stilling til en sådan informati-onsopgave, finder Direktoratet for Kriminalforsorgen imidlertid, at der iden foreliggende projektbeskrivelse er en række forhold, som bør uddybesog konkretiseres, herunder bl.a.:Målgruppen, der kvalitativt er defineret som ”ressourcestærke” iprojektbeskrivelsen.2
Screeningsprocessens videre indhold og kriterier for udvælgelse afdeltagere.Det faglige ræsonnement bag valg og sammensætning af de på-tænkte metoder, der hver for sig fremstår som velkendte og alleredeanvendte metoder i kriminalforsorgen (Prison Smart, kognitiveprogrammer, mentorer og erhvervspraktik).Ansættelsesvilkår og funktioner for deltagere, som projektet ernødsaget til at placere i egen virksomhed (Vikarbureauet).De projektinvolveredes faglige ekspertise og erfaring med at udvik-le behandlingsprogrammer for udsatte/kriminelle grupper.
Direktoratet for Kriminalforsorgen er enig i projektets bærende præmisom, at arbejdsmarkedstilknytning er et væsentligt element i forebyggelsenaf recidiv efter afsoning, men direktoratet finder det vanskeligt på det fore-liggende grundlag at tage yderligere stilling til det realiserbare og relevantei projektets metoder og målsætninger. Hvis DLF realiserer projektet, stillerdirektoratet sig imidlertid åben overfor en fortsat dialog med DLF.
3