Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1049174_0001.png
1049174_0002.png
1049174_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:30. november 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0440Dok.:286514
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 166 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 166 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan Rigspolitiets NationaleEfterforskningscenters (NEC) nye efterforskningsgruppe "TaskForce Prostitution og Kvindehandel" som omtales i Urban den10. november 2011 adskiller sig fra den indsats som NEC tid-ligere har gennemført for at optravle kvindehandel og prostitu-tion?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at kvindehandel, herunder udnyttelseaf personer i prostitutionsmæssig sammenhæng (rufferi mv.),siden 2001 har været et af de kriminalitetsområder, som ergenstand for en systematisk og landsdækkende politimæssigmonitering ved Nationalt Efterforsknings- og Forebyggelses-center (NEC) i Rigspolitiet.Den systematiske politimæssige monitering indebærer bl.a., atpolitikredsene løbende skal indberette samtlige foreliggendeoplysninger, der kan være af betydning for bekæmpelse afkvindehandel, til Rigspolitiet, hvor politikredsenes oplysningerbearbejdes og suppleres med andre foreliggende oplysninger,herunder f.eks. fra SKAT samt internationale samarbejdspart-nere, ligesom de analyseres.Formålet med den systematiske politimæssige monitering er, atpolitiet på baggrund af en omfattende og aktuel baggrundsvi-den proaktivt – det vil bl.a. sige uden at afvente anmeldelser –kan iværksætte og målrette efterforskninger inden for de områ-der, som er undergivet systematisk politimæssig monitering.Rigspolitiet varetager en overordnet og koordinerende rolle irelation til dansk politis indsats mod prostitutionens bagmændog i forbindelse med udmøntningen af handlingsplanen til be-kæmpelse af menneskehandel 2011-2014.Rigspolitiet kan herudover oplyse, at Task Force Prostitutionog Kvindehandel blev etableret den 17. oktober 2011 som enfælles sjællandsk Task Force med støtte fra Rigspolitiets Nati-onale Efterforsknings- og Forebyggelsescenter (NEC), Rigspo-litiets Nationale Udlændinge Center (NUC) samt SKAT.
2
Task Forcen blev etableret på baggrund af en række fælleskredsoverskridende efterforskninger med det formål gennemen offensiv, koordineret og målrettet indsats at forstærke deigangværende efterforskninger og om muligt at udbygge deteksisterende overblik over prostitutionsmiljøer på hele Sjæl-land.Alle involverede politikredse yder en indsats inden for områdetenten lokalt i egen politikreds eller med personale afgivet til enfælles gruppe.Task Forcen viderefører således i vidt omfang politiets hidtidi-ge indsats på området. Arbejdet i Task Forcen forventes afslut-tet med udgangen af 2011.Rigspolitiet kan mere generelt oplyse, at de omhandlede politi-kredse pr. 24. november 2011 har rejst i alt 53 sigtelser forovertrædelse af straffelovens §§ 228, 229 og 262a.Rigspolitiet kan endelig oplyse, at politiet naturligvis er op-mærksom på eventuelle tiltag, der kan medvirke til en forstær-ket indsats på området.Såfremt oprettelse af en lignende Task Force skønnes at værerelevant andre steder, vil dette selvsagt indgå i Rigspolitietsovervejelser i relation til indsatsen på området. ”Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 88 (Alm. Del) fra Folketingets Retsudvalg om politiets indsats påområdet.
3