Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1048037_0001.png
1048037_0002.png
1048037_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2011StrafferetskontoretEsben Haugland2011-0030-0423273889
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 159 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Morten Bødskov/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 159 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvad er ministerens holdning til, at Retslægerådet er så langtid om en afgørelse, som man kan se af henvendelsen til Rets-udvalget om en forsikringssag omdelt på REU alm. del - bilag83 ?”

Svar:

Retslægerådet har over for Justitsministeriet oplyst følgende om den kon-krete sag, som der henvises til i spørgsmålet:”Det fremgår af rådets journaloplysninger, at sagen blev frem-sendt til rådet første gang den 20. december 2010. Da sagen ef-ter den lægelige forbehandling i rådet viste sig ikke at væresufficient ved fremsendelsen, efterspurgte rådet den 6. januar2011 yderligere materiale hos den hørende myndighed. Vedskrivelse af 2. marts 2011 erindrede rådet den hørende myn-dighed om svar på rådets skrivelse af 6. januar 2011, og den21. marts 2011 blev det oplyst, at det ikke var muligt at frem-skaffe yderligere materiale til brug for rådets vurdering af sa-gen.Sagen blev herefter rundsendt mellem de udpegede tre sagkyn-dige, hvorefter rådet afgav sin første udtalelse i sagen den 5.juli 2011, svarende til rådets sædvanlige mediansagsbehand-lingstid for den type sager.Den omhandlede sag er på ny blevet forelagt Retslægerådetden 29. august 2011 med supplerende spørgsmål. Sagen vurde-res i øjeblikket af de tre sagkyndige. Så længe sagen er underbehandling, er det ikke muligt at sige noget sikkert om sagsbe-handlingstiden, men sagen vil blive fremmet mest muligt.Retslægerådet har endvidere ved skrivelse af 1. november2011 besvaret en e-mail af 28. oktober 2011 fra den pågælden-de om sagens behandling i rådet.”Retslægerådet har mere generelt oplyst følgende om rådets arbejdsgangeog sagsbehandlingstider:”1. Straks efter modtagelsen af en sag i Retslægerådet igang-sættes en forbehandling af sagen, hvorunder der foretages enlægelig og juridisk gennemgang af det fremsendte sagsmateria-le og de stillede spørgsmål mv.Her konstateres det ofte, at sagen på modtagelsestidspunktetikke er hensigtsmæssigt ordnet, idet der for eksempel kan væreproblemer med de fremsendte akters fremtræden og omfang,formelle mangler omkring spørgsmålenes godkendelse af ret-2
ten, spørgsmålenes formulering og lignende. En sådan frem-sendelse vil i sig selv kunne give anledning til, at Retslægerå-det må tilbagesende sagens akter med anmodning om, at de måblive ordnet på en mere hensigtsmæssig måde.Det bemærkes, at Retslægerådet ikke selv indhenter oplysnin-ger til brug for sagsbehandlingen. Såfremt rådet ikke finder detforelagte materiale tilstrækkeligt, vil rådet opfordre den fore-læggende myndighed til at indhente yderligere materiale tilbrug for rådets sagsbehandling. Dette sker som udgangspunkt,inden de sagkyndige ser på sagen. Sagsbehandlingen stilles ibero indtil modtagelse af det omhandlede materiale eller op-lysning om, at det ikke kan eller vil blive stillet til rådets di-sposition.Når sagen er tilstrækkeligt oplyst, sendes den til de af for-mandskabet udpegede voterende. Sagerne sendes frem og til-bage mellem de enkelte voterende og sekretariatet, således atformanden og sekretariatet til stadighed har indsigt med vote-ringen og med eventuelle ønsker fra de voterende. Når voterin-gen er tilendebragt, og kollegiet har udtalt sig i enighed ellermed dissens, redigerer formandskabet rådets besvarelse af destillede spørgsmål.

2.

Rådets sagsbehandlingstider inden for de enkelte sagskate-gorier fremgår af rådets årsberetninger (tilgængelige påwww.retslaegeraadet.dk).Af årsberetningen for 2010 fremgår, at sagsbehandlingstidengenerelt for den sagstype, der spørges om, dvs. somatiske sager(”E-sager”), i 2010 udgjorde brutto 147 dage og netto 90 dage.Sagsbehandlingstiden for denne sagstype udgør pr. 15. novem-ber 2011 brutto 140 dage og netto 88 dage.Sagsbehandlingstiden i rådet er angivet i medianværdier, hvil-ket vil sige det tidsrum, inden for hvilket halvdelen af sagerneer færdigbehandlet. Ved ”brutto” inkluderes den tid, der er gåetmed at gøre det muligt for rådet at behandle sagen (indhentelseaf manglende lægelige oplysninger, typisk journal fra egen læ-ge, billeddiagnostisk materiale samt tilladelser mv.). Ved ”net-to” forstås sagsbehandlingstiden beregnet fra det tidspunkt,hvor sagen er klar til rundsendelse til voterende sagkyndige.”Retslægerådet har i tilknytning hertil oplyst, at rådet i de senere år harigangsat forskellige initiativer med henblik på at forkorte den omtalte”brutto” sagsbehandlingstid. De ca. 50-60 dage, der er forskellen mellem”brutto” og ”netto” sagsbehandlingstid, indgår således ikke i rådets reellesagsbehandlingstid (nettosagsbehandlingstiden). Rådet arbejder også på atnedsætte sidstnævnte sagsbehandlingstid.
3