Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1051880_0001.png
1051880_0002.png
1051880_0003.png
1051880_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:6. december 201Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0434Dok.:287664
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 155 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 155 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for den politimæssige indsats for atfå stoppet rockeropgøret i Esbjerg. Ministeren bedes i den for-bindelse redegøre for, om Syd- og Sønderjyllands Politi har til-strækkelige ressourcer til at løse problemet.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiet henvist til føl-gende udtalelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi:”Den 27. juli 2011 fandt i Esbjerg by et voldeligt sammenstødsted mellem rockergrupperne Devils Choice (støttegruppe tilHells Angels) og Guardios Diablos (støttegruppe til Bandidos).Politiet anholdt i den forbindelse 17 personer. Anholdelserneudgjorde såvel administrative frihedsberøvelser efter politilo-ven som anholdelser efter retsplejeloven. Der blev i forbindel-se med episoden rejst seks sigtelser mod i alt fem personer.Samme nat, hvor sammenstødet fandt sted, etablerede HellsAngels et fuldgyldigt chapter i støttegruppen Devils Choiceslokaler i Esbjerg.Den 16. september 2011 etablerede Bandidos ligeledes et fuld-gyldigt chapter i støttegruppen Guardios Diablos lokaler isamme by.Syd- og Sønderjyllands Politi iværksatte på baggrund af detvoldelige sammenstød den 27. juli 2011 en intensiv samlet ind-sats over for den kriminalitet og utryghedsskabende adfærd,der udspringer fra personer med tilknytning til rockergrupper-ne.Den politimæssige indsats indebar øjeblikkelig og massiv syn-lig politimæssig tilstedeværelse i Esbjerg by, herunder isæromkring klubhuse og værtshuse. Der blev således indsat ekstrapatruljer til denne specifikke opgave, hvilket indebar en for-holdsvis stor forøgelse af det normale beredskab i Esbjerg.Syd- og Sønderjyllands Politi fik i nogle uger assistance fra deøvrige politikredse i Jylland og på Fyn, således at den massiveog meget synlige politimæssige tilstedeværelse i Esbjerg kunnefastholdes over en længere periode.2
Den 22. august 2011 opstod der på ny et voldeligt sammenstødmellem medlemmer af rockergrupperne, og Syd- og Sønderjyl-lands Politi foretog i den forbindelse frihedsberøvelse af i alt23 personer med tilknytning til grupperne. Disse frihedsberø-velser blev ligeledes foretaget med hjemmel i enten politiloveneller retsplejeloven.Seks anholdte personer blev varetægtsfængslet, og den efter-følgende efterforskning har ført til anholdelse, sigtelse og vare-tægtsfængsling af yderligere otte personer.Sideløbende med den massive og synlige politiindsats blev deriværksat en intensiv efterforskning med henblik på straffor-følgning af gerningsmændene til overfaldene.Politikredsen etablerede endvidere et koordineret samarbejdemed Esbjerg kommune og SKAT med henblik på en samletmyndighedsindsats. Herudover blev der i regi af det lokalebanderåd sat fokus på den kriminalpræventive indsats medhenblik på fremadrettet at hindre hvervning til rockermiljøet.Umiddelbart efter sammenstødet i juli måned blev der endvide-re i medfør af politilovens § 6 etableret en visitationszone, derflere gange er blevet forlænget. Visitationszonen er nu ophørt.Syd- og Sønderjyllands Politi har fortsat en synlig patruljeind-sats målrettet mod rockermiljøet i Esbjerg. Omfanget og dentidsmæssige udstrækning af denne indsats tilpasses løbende iforhold til det aktuelle trusselsbillede.Sammenfattende har Syd- og Sønderjyllands Politi oplyst, atder siden sammenstødene i juli og august 2011 har været fore-taget anholdelse af i alt 43 personer med tilknytning til rocker-grupperne. Heraf er der sket varetægtsfængsling af i alt 15 per-soner. En person er varetægtsfængslet in absentia og efterlyst.En person er indtil videre idømt fire måneders ubetinget fæng-sel for trusler i forbindelse med konflikten. Anklagemyndighe-den i Syd- og Sønderjyllands Politi forbereder for tiden tiltale-rejsning mod 14 personer med forbindelse til de to voldeligesammenstød i juli og august.Det kan supplerende oplyses, at kredsrådet for Syd- og Sønder-jyllands Politi har besluttet at etablere en exit-enhed for rocker-og bandemedlemmer, der ønsker at komme ud af det kriminel-le miljø.”
For så vidt angår spørgsmålet om ressourceallokering i forhold til politi-kredsenes indsats på området kan Justitsministeriet oplyse, at det bl.a. er etled i den aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i 2012-2015, som blev indgået for kort tid siden, at der er afsat midler til etable-3
ring af en ny fleksibel bande task force, der skal operere i Vestdanmark, ogsom vil blive koordineret og styret fra Sydøstjyllands Politi (Horsens). Dennye task force vil - selvsagt – også skulle bekæmpe rockerkriminalitet iSyd- og Sønderjylland.
4