Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. februar 2012StrafferetskontoretKaroline Normann2011-0030-0420273860
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 128 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 128 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for antallet af sager hos politiet omindsmugling og salg af ulovlige anabolske steroider fordeltover de sidste 5 år, herunder bedes ministeren redegøre forstrafniveau, muligheden for en udvidelse af strafferammen ogkommentere oplysninger i medierne om, at politiet droppermange af sagerne.”
Svar:
1.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der vedlægges.For så vidt angår strafniveauet i sager om overtrædelse af lov om forbudmod visse dopingmidler fremgår det af lovens § 4, stk. 1, at straffen er bø-de eller fængsel i indtil 2 år. Straffen for distribution af dopingmidler blevskærpet ved lov nr. 352 af 6. maj 2009. Det skal herefter ved straffens ud-måling betragtes som en skærpende omstændighed, hvis der er tale omforhandling, udlevering eller fordeling af dopingmidler, jf. § 4, stk. 2.Det fremgår af de retningslinjer, der på baggrund af retspraksis og forar-bejderne til lov nr. 356 af 6. maj 2009 er fastsat i Rigsadvokatmeddelelsenr. 3/2007 (rettet marts 2010), at anklagemyndigheden ved besiddelse afdopingmidler til eget brug skal nedlægge påstand om bødestraf. Det frem-går endvidere, at strafpåstanden ved overdragelse eller besiddelse medhenblik på videreoverdragelse skal være (ubetinget) frihedsstraf.Rigsadvokaten har i sin udtalelse oplyst, at anklagemyndigheden ikke erbekendt med sager, hvor den nuværende strafferamme på 2 års fængselskulle have været utilstrækkelig.Det fremgår endvidere af Rigsadvokatens udtalelse, at flere politikredsehar anført, at de eksisterende efterforskningsmuligheder vurderes at væretilstrækkelige til at kunne efterforske og behandle sager om ulovlig besid-delse og videreoverdragelse mv. af dopingmidler, og at ingen politikredsehar givet eksempler på sager, der har måttet opgives, fordi der ikke varmulighed for at foretage visse straffeprocessuelle tvangsindgreb.Det fremgår tillige af udtalelsen, at andelen af afgjorte sager, hvor der harværet rejst sigtelse, og hvor sagen afsluttes med, at sigtelsen opgives, harværet nogenlunde konstant i de sidste 5 år, ligesom andelen af sigtelser,
2
der påtaleopgives i disse sager, ikke ses at være væsentlig forskellig fraandelen af sigtelser, der påtaleopgives i straffesager generelt.Der henvises i øvrigt til Rigsadvokatens sammenfattende bemærkningerunder pkt. 6 i udtalelsen.2.
Regeringen finder det vigtigt at fastholde fokus på at imødegå udbredel-sen af yderligere dopingmidler.Jeg har i den forbindelse med tilfredshed noteret mig Rigsadvokatens re-degørelse for politiets og anklagemyndighedens indsats, når det gælder sa-ger om overtrædelse af lov om forbud mod visse dopingmidler.I tilknytning hertil kan jeg efter drøftelse med ministeren for sundhed ogforebyggelse, hvorunder dopingloven hører, oplyse, at regeringen er enigmed Rigsadvokaten i, at der ikke aktuelt er anledning til at overveje yder-ligere skærpelser af strafniveauet i disse sager eller udvidelser af politietsnuværende efterforskningsmuligheder.Samtidig har regeringen noteret sig, at Rigsadvokaten sammen med Rigs-politiet løbende vil følge udviklingen på området. Regeringen vil i denforbindelse være parat til at overveje eventuelle ændringer af reglerne påområdet, hvis Rigsadvokaten og Rigspolitiet måtte finde, at der er grund-lag herfor.
3