Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. december 2011StrafferetskontoretRandi Graabek2011-0030-0419273820
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 121 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 121 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvordan vil ministeren sikre, at reglerne giver mulighed for atden enkelte borger kan videoovervåge sit hjem, hvis denne øn-sker dette uden, at der skal advares herom overfor for f.eks.kommunalt ansatte, der kommer som hjemmehjælpere i boli-gen, der videoovervåges.”Svar:
Der kan henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 120 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg.Det krav om information om tv-overvågning, som er beskrevet i nævntebesvarelse, skal sikre, at f.eks. en kommunalt ansat hjemmehjælper harkendskab til en eventuel overvågning i et privat hjem og derved kan indret-te sin adfærd derefter. Uvisheden om, hvorvidt der sker (skjult) tv-overvågning, kan give hjemmehjælperen og andre, der – helt legitimt –færdes i private hjem, en fornemmelse af utryghed og krænkelse, hvilketnetop kan imødegås ved reglerne om information i form af skiltning mv.Reglerne om tv-overvågning hviler således grundlæggende på en afvejningaf på den ene side hensynet til beskyttelse af det enkelte menneskes per-sonlige integritet og på den anden side de – ofte helt legitime – formål, derberettiger til anvendelsen af elektronisk overvågningsudstyr i forbindelsemed tv-overvågning af bl.a. private hjem, f.eks. i kriminalpræventivt ellersikkerhedsmæssigt øjemed.Det er min opfattelse, at de nuværende regler er udtryk for en rigtig balan-ce, og jeg har således ingen aktuelle overvejelser om at foreslå ændringerpå det punkt.
2