Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1053984_0001.png
1053984_0002.png
1053984_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:8. december 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0424Dok.:291728
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 119 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 119 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til bl.a. artiklen på www.fyens.dk den 31.maj 2011 "unge gør politiet til grin i Vollsmose", bedes mini-steren redegøre for, om de unge vil blive retsforfulgt? Og i gi-vet fald, hvilke strafbestemmelser de vil blive sigtet efter, her-under om de vil blive sigtet for trusler og i givet fald hvormange af de deltagende, der vil blive sigtet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har henvist til følgende udtalelse fra Fyns Po-liti:”Den politiforretning, som den videofilmede episode viser, eren anholdelse og sigtelse af en person for brugstyveri af enmotorcykel og kørsel uden førerret.Videooptagelsen har desuden dannet grundlag for, at der errejst tiltale mod en af de øvrige personer, der optræder i opta-gelsen – i det væsentligste for overtrædelsen af straffelovens §119, stk. 3.Denne sag er endnu ikke afgjort, mens sagen mod den person,der blev anholdt af politiet, er afgjort.Fyns Politi har supplerende oplyst, at der siden 2004 har væretetableret en politistation i Vollsmose. Politistationen er for ti-den bemandet med 16 medarbejdere og 2 ledere, som i tids-rummet fra kl. 8.00 til 24.00 løser alle almindeligt forekom-mende politiopgaver lige fra traditionelle lokalpolitiopgaver tillettere operative opgaver. Bemandingen på de forskellige vag-ter er planlagt ud fra de erfaringer, som medarbejderne harmed livet i Vollsmose i relation til bl.a årstider, ferieperioderog kulturelle begivenheder. I perioder, hvor der traditionelt ermange mennesker til stede i Vollsmose, er bemandingen afpas-set herefter.Medarbejderne på politistationen i Vollsmose løser i det dagli-ge deres opgaver i et nært samarbejde med beboerne i området,men der kan i visse situationer opstå konfliktsituationer, somden i videoen viste mellem politiet og grupper af beboere.Medarbejderne har gennem deres lokalkendskab, herunder de-res indsigt i den måde, som borgere med en anden kulturelbaggrund kan reagere på, stor erfaring i at løse konfliktsituati-oner på en konstruktiv måde.2
Det er samlet Fyns Politis indtryk, at der efter etableringen afpolitistationen i Vollsmose successivt er sket en nedgang i an-tallet af konfliktsituationer, og at der generelt er et godt ogkonstruktivt samarbejde med langt den overvejende del af be-boerne i Vollsmose.”Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at aftaleparterne bag den nyligtindgåede aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i 2012-2015 er enige om i aftaleperioden at prioritere flere ressourcer til en styrketpolitiindsats i de særligt udsatte boligområder, der er mest belastet af kri-minalitet.Den styrkede indsats, som bygger videre på den hidtidige indsats i de ud-satte boligområder, skal sikre, at kriminaliteten nedbringes, og at tryghe-den for beboerne dermed øges i områderne.
3