Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1161004_0001.png
1161004_0002.png
1161004_0003.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65
Dato: 1. oktober 2012J.nr.:149-0003
Folketingets RetsudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1173 (REU – alm. del) stillet afRetsudvalget efter ønske fra Pernille Skipper (EL)

Spørgsmål nr. 1173:

”Vil statsministeren oplyse, om hun var bekendt med, at ministerkandidater ikke skalsikkerhedsgodkendes, da hun 29. september 2011 udtalte følgende til TV 2: ”Jeg hartalt med Henrik Sass Larsen i morges, hvor han fortalte mig, at han ikke længere stårtil rådighed som minister i en kommende regering, netop på den her baggrund at hanikke kan blive sikkerhedsgodkendt” (her gengivet fra Informations artikel ”Thorningviderebragte selv forkert påstand”, 25. september 2012:http://www.information.dk/311942?”

Svar:

Som jeg gav udtryk for under et åbent samråd i Retsudvalget mandag den 24. septem-ber 2012, er det min vurdering, at der er behov for få ryddet de misforståelser af vejen,som efterhånden har fået hobet sig op med hensyn til proceduren og fremgangsmåden iforbindelse med Politiets Efterretningstjenestes registermæssige undersøgelse af mini-steremner (sikkerhedstjekket).
-2-Jeg vil derfor gerne endnu engang – for at få ryddet eksisterende misforståelser af ve-jen og for at undgå, at nye misforståelser opstår – oplyse om den generelle procedure,som anvendes ved sikkerhedstjek af ministeremner (og som også blev fulgt, da densiddende regering blev dannet).Som jeg ligeledes gav udtryk for under samrådet, ønsker jeg ikke at udtale mig omkonkrete sikkerhedstjek af ministeremner.Jeg kan således oplyse, at det følger af grundlovens § 14, at det er statsministeren, somtil Hendes Majestæt Dronningen indstiller, hvem der skal udnævnes til minister.Således er statsministerens kompetence til at udnævne ministre – i forbindelse med enregeringsdannelse eller hvis der skal ske ændringer i en siddende regering – fastlagt igrundloven (et såkaldt grundlovsprærogativ).Heraf følger også, at det er den kommende statsminister, der leder hele den proces, derfører til dannelsen af en ny regering. Det er således hverken Politiets Efterretningstje-neste eller embedsmænd, der beslutter, hvem der skal eller ikke skal være minister,idet denne kompetence ligger hos den til enhver tid siddende (kommende) statsmini-ster.Grundlovens § 14 indebærer samtidig også, at der ikke gennemføres en sikkerheds-godkendelse af ministeremner. Det er således ikke en betingelse for at blive udnævnttil minister, at den pågældende person er blevet sikkerhedsgodkendt.De nævnte grundlovsmæssige rammer var jeg og embedsmændene naturligvis bekendtmed i forbindelse med dannelsen af min regering, og hverken jeg eller embedsmænde-ne har således på noget tidspunkt været i tvivl om, at ministeremner ikke skal sikker-hedsgodkendes.Herudover kan jeg oplyse, at der i forbindelse med en regeringsdannelse – eller hvisder skal ske ændringer i en siddende regering – gælder en fast procedure i forhold tilministeremner. Den går ud på, at Statsministeriet tager kontakt til Politiets Efterret-ningstjeneste, som således efter fast praksis anmodes om at foretage en såkaldt regi-stermæssig undersøgelse af personer, der er i betragtning som ministre. Den register-mæssige undersøgelse foretages, så eventuelle eksisterende optegnelser, som PolitietsEfterretningstjeneste har adgang til eller er i besiddelse af, kan indgå i statsministerensendelige politiske beslutning om, hvem der skal eller ikke skal udnævnes til minister.
-3-Når Politiets Efterretningstjeneste har tilendebragt den registermæssige undersøgelse,underretter Politiets Efterretningstjeneste Statsministeriet om eventuelle oplysninger,som må anses for at være relevante for statsministerens politiske beslutning om, hvemder skal udnævnes til minister.Det er herefter alene op til statsministeren at beslutte, hvilken betydning eventuelleoplysninger skal tillægges, herunder om der – på statsministerens foranledning – skalafholdes et møde eller lignende.
Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt