Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1165654_0001.png
1165654_0002.png
1165654_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:10. oktober 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0994Dok.:564697
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1133 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. september2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1133 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorvidt efterforskningsmyndig-hederne i Norge, Sverige og Storbritanniens omgang med ogopbevaring af DNA-bevismateriale adskiller sig fra de danskeprocedurer på området?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har i anledning af spørgsmålet rettet henvendelsetil politiet i Norge, Sverige og Storbritannien og anmodet ombidrag til brug for besvarelsen af spørgsmålet.

Norsk politi

har oplyst, at der ikke er fastsat nationale reglereller retningslinjer i hverken lov eller administrativt fastsatteforskrifter for politiets behandling og opbevaring af effektermed dna-spor. Folkehelseinstituttet varetager analyse af dna-prøver i Norge, og Folkehelseinstituttet returnerer alle effektermed dna-spor til politiet efter endt analyse, hvorefter Folkehel-seinstituttet alene opbevarer selve dna-profilen. Effekter meddna-spor opbevares enten ved Kripos, Kriminalteknisk Avsnitt,i Oslo, eller i politikredsene. I Kriminalteknisk Avsnitt opbeva-res effekterne i egnet emballage, herunder lynlåsposer, papirs-poser, papæsker, forseglede bevisposer, laboratorieglas, kniv-beholdere, diffusionstætte poser til effekter fra brande ellerlignende. Politikredsenes behandling af effekter med dna-sporkan i et vist omfang sammenlignes med de rutiner, der anven-des i Kriminalteknisk Avsnitt i Kripos, Oslo.

Svensk politi

har oplyst, at der ikke er fastsat retningslinjer el-ler udarbejdet vejledninger for behandling og opbevaring af ef-fekter med dna-spor. Effekterne behandles og opbevares dels iStatens Kriminaltekniske Laboratorium (SKL) i Stockholm,dels i politikredsene. Da der ikke er fastsat nationale retnings-linjer for behandling af effekterne, sker håndteringen af disseeffekter forskelligt, herunder også kvalitetsmæssigt. Der ermulighed for at rekvirere forskellige former for emballage, derer velegnet til opbevaring af effekter med dna-spor.

Britisk politi

har oplyst, at private kriminaltekniske virksom-heder, som er akkrediteret af UK Accreditation Service, vare-tager analysearbejdet af effekter med dna-spor. Efter endt ana-lyse opbevares effekterne med dna-spor hos de private firmaer.Britisk politi har ikke nærmere præciseret over for Rigspolitiet,hvorledes effekterne opbevares og håndteres.2
På denne baggrund kan Rigspolitiet oplyse, at dansk politisopbevaring og behandling af effekter med dna-spor ikke i væ-sentligt omfang adskiller sig fra forholdene i norsk og svenskpoliti. Det er ikke ud fra det britiske bidrag umiddelbart muligtat foretage en sammenligning med forholdene i Storbritanni-en.”Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets bevarelse af 27. september 2012af spørgsmål nr. 1127 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3