Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1162939_0001.png
1162939_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
4. oktober 2012Budget- og Planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-0992Dok.:536462
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1131 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. september 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1131 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang de indsatte ilandets lukkede fængsler har adgang til fællesarealer og øvrigeindsattes celler i perioder, hvor afdelingerne er bemandet medunder to medarbejdere?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at situationer, hvor det i denfaste postbesættelse på forhånd er planlagt, at en fængselsbetjent skal værealene med indsatte på hele vagten på en afdeling i et lukket fængsel, fore-kommer i Statsfængslet i Nyborg, Statsfængslet i Vridsløselille og i Stats-fængslet i Ringe.De vagter, der afvikles på disse vilkår, forekommer på hverdage fra kl.07.00 til kl. 14.00 samt for Statsfængslet i Ringe tillige i weekendernesformiddage. Ved afvikling af de nævnte vagter på hverdagene vil en til toindsatte have adgang til fællesarealer med henblik på rengøring mv., mensde få øvrige indsatte, der f.eks. på grund af sygdom måtte være på fæng-selsafdelingen, som hovedregel vil være indelåst enkeltvis.Ved afvikling af de nævnte weekendvagter i Statsfængslet i Ringe vil deindsatte på fællesskabsafdelingerne have adgang til fællesarealerne og deøvrige indsattes celler, medmindre disse er aflåst, f.eks. hvis den indsatteer udelukket fra fællesskab efter straffuldbyrdelseslovens § 63. Tilsvaren-de gælder, hvis der i fængslet på grund af en sygemelding, jf. den samtidi-ge besvarelse af spørgsmål nr. 1130, opstår den situation, at en fængselsbe-tjent er alene med indsatte på en fællesskabsafdeling i de indsattes fritid.På nær helt enkeltstående situationer indkalder de øvrige lukkede fængslerafløsning i tilfælde af sygefravær, som ellers ville have resulteret i, at enbelægsafdeling var bemandet med under to medarbejdere.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at vurderingen af,hvor mange medarbejdere der skal være på vagt, foretages ud fra de kon-krete forhold på afdelingerne. Vurderingen foretages med henblik på atsikre, at arbejdet tilrettelægges på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Iden forbindelse tages der hensyn både til medarbejdernes og de indsattessikkerhed, og således at der kan foretages opnormering under afvikling afden konkrete vagt, såfremt forholdene nødvendiggør dette. Der kan i øvrigthenvises til Justitsministeriets besvarelse af 11. juni 2012 af spørgsmål nr.786 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).2