Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1046651_0001.png
1046651_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:25. november 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0416Dok.:283655
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 113 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 113 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, om der er tale om en stigning i antalletaf sager, hvor kriminelle personer og grupperinger f.eks. rock-er- og indvandrebander opkræver dummebøder og/eller højerenter for f.eks. narkogæld eller andre former for kriminalitets-relaterede gæld?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det kan indledningsvis oplyses, at Rigspolitiet ikke er i be-siddelse af en specifik statistik, der nærmere kan belyse om-fanget af dummebøder og/eller høje renter for f.eks. narkogældeller andre former for kriminalitetsrelateret gæld, som opkræ-ves af kriminelle personer og grupperinger f.eks. rocker- ogindvandrerbander.Rigspolitiet er bekendt med, at der i rocker- og bandemiljøetopkræves såkaldte dummebøder og/eller høje renter for f.eks.narkotikagæld. Der indgives imidlertid sjældent anmeldelser tilpolitiet om afpresning foretaget af personer i rocker- og ban-demiljøet, hvilket må formodes at skyldes frygten for repressa-lier fra samme miljø. Såfremt politiet imidlertid på anden mådebliver bekendt med sådanne forhold, vil politiet tage sådannesager meget alvorligt.Rigspolitiet er ikke i besiddelse af oplysninger, som indikereren stigning i omfanget af brugen af dummebøder mv.Det bemærkes i den forbindelse, at indsatsen mod kriminalitetbegået af personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøeti de seneste år – som bekendt – har været et af de højst priorite-rede indsatsområder for dansk politi.Med henblik på at lægge et massivt pres på rocker- og bande-miljøet er der bl.a. udarbejdet en overordnet strategi for politi-ets indsats på området, og politiet har iværksat en række initia-tiver med henblik på at forhindre kriminalitet med udspring irocker- og bandemiljøet, herunder udstedelse af såkaldte”dummebøder” og anden form for afpresning.”
2