Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1084290_0001.png
1084290_0002.png
1084290_0003.png
1084290_0004.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. februar 2012ØkonomikontoretRune Nørr2011-0030-0415270748
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 112 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. november 2011.
Morten Bødskov/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 112 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Statsrevisorerne har i brev af 25. august 2011 orienteret Rets-udvalget om, at man finder det bekymrende, at Rigsrevisor i sitnotat af 3. august 2011 er af den opfattelse, at Rigspolitiet er pået indledende stadie i forhold til økonomistyring og mål- og re-sultatstyring, og at man står med en udfordrende opgave, somkræver stram styring, før den fulde gevinst af politireformenkan høstes. Vil ministeren kommentere Rigsrevisors notat,herunder redegøre for, hvilken betydning ministeren mener, atRigsrevisors konklusioner bør få for de forestående forhand-linger om et nyt flerårigt politiforlig? (Se: Rigsrevisors fortsat-te notat til Statsrevisorerne om beretning om politireform af 3.august 2011: side 10).”

Svar:

1.

Rigsrevisionen har i ”Notat til Statsrevisorerne om beretningen om poli-tireformen” fra august 2011 bl.a. fulgt op på Rigspolitiets arbejde medøkonomistyring og mål- og resultatstyring.Det fremgår af notatet, at rigsrevisor finder det tilfredsstillende, at Rigspo-litiet har udviklet og implementeret et kontraktstyringskoncept, hvor mål-opstillingen i højere grad er tilpasset de lokale forhold. Ligeledes finderrigsrevisor det tilfredsstillende, at Rigspolitiet har styrket den strategiskestyring af politiet.Endvidere konstaterer rigsrevisor bl.a., at politiet har påbegyndt arbejdetmed at styrke mål- og resultatstyringen, herunder med at sammenkobleden finansielle styring og mål- og resultatstyringen, samt at Rigspolitiethar taget initiativ til at styrke datakvaliteten og til at forenkle kontoplanenfor politiets tidsregistrering.Desuden konstaterer rigsrevisor, at politiet har etableret en procedure forgennemgang af politikredsenes og Rigspolitiets afdelingers budgetter tilsikring af, at der foreligger reviderede og fuldstændige budgetter, somdækker hele politiets virksomhed, ligesom rigsrevisor ligeledes konstate-rer, at politiet har udarbejdet et koncept for budgetopfølgning i både politi-kredsene og i Rigspolitiet.Sammenfattende bemærker rigsrevisor på denne baggrund følgende:”Jeg finder samlet set, at Rigspolitiet har igangsat en rækkeomfattende og ambitiøse tiltag til at styrke mål- og resultatsty-2
ringen og den økonomiske styring i politiet. Ligeledes har Ju-stitsministeriet igangsat nye initiativer og arbejdet videre medallerede igangsatte initiativer til at styrke tilsynet med politiet.Jeg kan dog konstatere, at flere af tiltagene er indbyrdes af-hængige og har en implementeringsperiode frem til 2013.Det er min opfattelse, at politiet er på et indledende stadie iforhold til økonomistyringen og mål- og resultatstyringen, ogat politiet først kan realisere den fulde gevinst af politirefor-men, når de grundlæggende redskaber er på plads. Jeg finder,at der forud ligger en udfordrende opgave for politiet, da en til-fredsstillende implementering af tiltagene kræver en stram sty-ring, hvor der er fokus på, at tidsplanen ikke overskrides.”I forlængelse af rigsrevisors notat har Statsrevisorerne efterfølgende vedbrev af 26. august 2011 udtalt følgende:”Statsrevisorerne finder, at der er grund til bekymring, når deter rigsrevisors opfattelse, at politiet fortsat er på et indledendestadie i forhold til økonomistyring og mål- og resultatstyring.Statsrevisorerne konstaterer, at politiet har en udfordrende op-gave, som kræver stram styring, før den fulde gevinst kan hø-stes”

2.

Justitsministeriet kan i den anledning oplyse, at ministeriet har stor fo-kus på det omtalte arbejde med mål- og resultatstyring i politiet. Justitsmi-nisteriet har således – bl.a. på baggrund af Rigsrevisionens notat og medhenblik på at sikre den løbende styring – i efteråret 2011 anmodet Rigspo-litiet om en milepælsplan for udviklingen af en samlet styringsmodel forpolitiet og anklagemyndigheden, herunder også i forhold til videreudvik-lingen af den styringsrelevante ledelsesinformation samt udviklingen af etkoncept for datakvalitet. Justitsministeriet modtog i december 2011 Rigs-politiets første afrapportering på fremdriften i forhold til de forskellige mi-lepæle.I aftalen af 15. november 2011 om politiets og anklagemyndighedens øko-nomi i 2012-2015 anføres det i øvrigt, at aftaleparterne er enige om, at ud-valgte centrale parametre i forhold til styringen af politiet vil blive afspej-let i politiets resultatstyringskoncept, der bl.a. skal have fokus på mål- ogresultatstyring, gennemførelsen af politiets effektiviseringsprogram og godøkonomistyring. Det fremgår videre af flerårsaftalen, at den løbende rap-portering over for forligskredsen bl.a. vil omfatte status for mål- og resul-tatstyring og god økonomistyring.
3
4