Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1217590_0001.png
1217590_0002.png
1217590_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
20. februar 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michael de ThurahSagsnr.: 2012-0030-0977Dok.:681098
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1078 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. september2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1078 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”På baggrund af Deloittes rapport ’Budgetanalyse af kriminal-forsorgen’ (2012) side 9 bedes ministeren redegøre for, i hvil-ket omfang kriminalforsorgen i de øvrige nordiske lande samt iStorbritannien, Tyskland og Holland gør brug af enevagter ideres fængsler og øvrige institutioner under Kriminalforsor-gen?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgs-målet anmodet om udtalelser fra myndighederne i Storbritannien, Tysk-land og Holland samt de øvrige nordiske lande.

1.

Norge har i sit svar anført, at enevagter forekommer i vidt omfang i defleste af deres institutioner. Norge har ikke nærmere oplysninger om om-fanget af enevagter, men oplyser, at der altid foretages risikovurderingerog iværksættes risikoreducerende tiltag i de tilfælde, hvor en ansat befin-der sig alene på en afdeling.

2.

Tyskland har i sit svar anført, at man ikke er i besiddelse af nærmere op-lysninger om enevagter i fængsler og institutioner. Tyskland har dog an-ført, at det i sikkerhedsbestemmelserne er forudsat, at der i perioder, hvorde indsatte er indelåste, skal være flere medarbejdere end indsatte til stedei forbindelse med oplåsning, f.eks. hvis en indsat skal ud af cellen i løbetaf natten. I tilfælde, hvor der er én indsat i cellen, skal der således mindstvære to medarbejdere til stede i forbindelse med oplåsningen.

3.

Storbritannien har i sit svar præciseret, at udtalelsen alene gælder for in-stitutioner under kriminalforsorgen i England og Wales, og at oplysninger-ne ikke gælder for de 12 fængsler, hvor driften er udliciteret til privateoperatører.Storbritannien har herefter anført, at det vil være udgangspunktet, at der ermindst to fængselsbetjente til stede, når de indsatte ikke er indelåste påcellerne. I åbne fængsler anvendes dog enevagter, selvom de indsatte ikkeer indelåste på cellerne.I hovedparten af fængslerne vil bemandingsniveauet typisk være i størrel-sesordenen 5 medarbejdere til en fløj med 150 indsatte i de perioder, hvoringen af de indsatte er indelåste.2

4.

Sverige har i sit svar anført, at man ikke ser sig i stand til at udarbejde etskriftligt svar på spørgsmålet, men foreslår i stedet, at repræsentanter fraDirektoratet for Kriminalforsorgen kommer på besøg for at drøfte emnetmed relevante embedsmænd fra Sverige. Direktoratet vil i forbindelse medudmøntningen af flerårsaftalen overveje, om et sådant studiebesøg vil værerelevant.

5.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har ikke modtaget svar fra Holland,Finland og Island.
3