Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:31. oktober 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0965Dok.:559652
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1062 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1062 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for omfanget af afpresning rettet moderhvervsdrivende på Nørrebro samt informere om regeringensindsats på området?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har oplyst, at afpresning gennem flere år harhaft politiets opmærksomhed i forbindelse med efterforskningmod rocker- og bandegrupperingers kriminalitetsmønstre. Derer således løbende fremkommet informationer om, at bande-grupperinger skulle forøve afpresning mod restaurationer ogforretninger. Politikredsen har i den forbindelse konstateret, atmange restauratører og forretningsdrivende har hørt om pro-blemet, men tilsyneladende ikke selv har været udsat herfor.Mere generelt om omfanget af den omhandlede kriminalitethar politikredsen oplyst, at en besvarelse heraf vil være behæf-tet med en væsentlig usikkerhed, idet det for det første ikkekan udelukkes, at der foreligger tilfælde, som politiet ikke harkendskab til, eksempelvis fordi de forurettede af frygt for re-pressalier afstår fra at anmelde det kriminelle forhold. Hertilkommer, at der blandt registrerede afpresningssager kan væretale om flere forskellige kategorier, herunder afpresning i for-bindelse med uenighed omkring gældsforhold, opkrævning afdummebøder eller afpresning vedrørende beskyttelsespenge.Det vil således ikke uden en manuel gennemgang af samtligesager være muligt at udskille sager, hvor der er opkrævet be-skyttelsespenge eller betaling i øvrigt. På denne baggrund erder ikke umiddelbart mulighed for at give et entydigt billede afkriminalitetens omfang.Københavns Politi har endvidere oplyst, at politikredsen harforetaget en søgning i politiets registre vedrørende perioden fraden 1. januar 2012 til den 24. august 2012 for at identificereregistrerede sager i hele politikredsen om afpresning, hvor derved trusler mod erhvervsdrivende er opkrævet eller forsøgt op-krævet beskyttelsespenge.Politikredsen har med den usikkerhed og de afgrænsningsvan-skeligheder, der ovenfor er beskrevet, oplyst, at der i politi-kredsen i den angivne periode er identificeret 11 sager. De2
kriminelle handlinger ses typisk at have været rettet mod re-staurationsvirksomheder. Samtidig synes problemet at væremest udbredt i Brønshøj/Tingbjerg området og på Ydre Nørre-bro.Københavns Politi har oplyst, at der efter de foreliggende op-lysninger pågår efterforskning i stort set alle de anmeldte sa-ger, ligesom der er rejst flere sigtelser.2.
Københavns Politi har i øvrigt oplyst, at politikredsen er be-kendt med, at der har været tilfælde af afpresning mod bordel-virksomheder forskellige steder i politikredsen.Københavns Politi har i den forbindelse oplyst, at der som ud-gangspunkt har været tale om politimæssige undersøgelser, derikke har ført til rejsning af egentlige straffesager. Dog har enenkelt anmeldelse om afpresning i 2012 mod en massageklubført til domfældelse af en gerningsmand for trusler og afpres-ning.Herudover har Københavns Politi oplyst, at der ligeledes harværet forlydender om, at der også er forøvet afpresning overfor andre erhvervsdrivende. Oftest har der imidlertid ikke fore-ligget tilstrækkeligt konkrete oplysninger, som kunne dannegrundlag for iværksættelse af efterforskning.3.
Særligt i relation til Nørrebro har Københavns Politi oplyst,at politikredsen har foretaget en søgning i politiets elektroniskesystem med henblik på at identificere afpresningssager fra2012 rettet mod erhvervsdrivende på Nørrebro. Søgningen vi-ste, at der er registreret i alt fire sager. Tre af sagerne vedrørerafpresning mod caféer eller lignende. Den sidste sag vedrørerafpresning mod en tatovørforretning.Københavns Politi har afholdt et møde med ejerne af de på-gældende caféer og værtshuse for at støtte og vejlede om,hvordan de pågældende skal forholde sig i en given situation.Herudover er der etableret en fast kontakt til den polititjene-stemand, der er placeret i lokalområdet med henblik på at sikrebistand til de pågældende, herunder en løbende dialog parterneimellem (den såkaldte ”Din Betjent-ordning”).Københavns Politi har herudover oplyst, at indsatsen suppleresmed patruljering/tilsyn i lokalområdet med patruljer fra bered-skabet på de københavnske politistationer. Rent efterforsk-ningsmæssigt forankres sagerne hos den samme sagsbehandleri Lokal Politiet Nord Øst, som aktuelt er ved at blive etableret iHermodsgade på Nørrebro.4.
Københavns Politi har i øvrigt i relation til den politimæssi-ge indsats på området oplyst, at der heri indgår en flerhed af3
initiativer for at bekæmpe den omhandlede type sager. Derydes således en indsats fra politiet i de lokale områder, som va-retager de efterforskningsmæssige opgaver og den umiddelbarekontakt med både de berørte personer og andre erhvervsdri-vende, der har brug for støtte og vejledning om, hvorledes deskal forholde sig i en given situation. Ud over denne løbendedialog indgår ligeledes afholdelse af møder med de erhvervs-drivende.Københavns Politi har endvidere gennem bandeindsatsen fokuspå de omhandlede problemer, hvilket også gør sig gældende iforbindelse med den indsats, som foretages under den alminde-lige patruljevirksomhed/tilsyn, der foretages af patruljer fra be-redskabet på de københavnske politistationer.Københavns Politi er således både efterforskningsmæssigt ogoperativt fokuseret på problemstillingen, som mere sammen-fattende har givet anledning til følgende tiltag:Grundig efterforskning af alle afpresningslignende forhold.Proaktiv henvendelse og forhøring i restaurations- og for-retningsmiljøet i udsatte områder for at afdække mørketal.Actioncard til udlevering til de omhandlede miljøer om,hvorledes man skal forholde forholde sig, samtidig med atkontaktnumre til politiets ressourcepersoner inden for detteområde er angivet.Monitering og analyse af alle anmeldte forhold i afdelingenfor Operativ Planlægning og Analyse.Registrering og journalisering af mulige afpresningsfor-hold.Fokusering på problemet i forbindelse med den såkaldteSUB-indsats (indsatsen i særligt udsatte boligområder).Samlet efterforskningsmæssigt overblik på problemet i Af-delingen for Organiseret Kriminalitet.Orientering og briefing til operative enheder blandt lokal-politiet, ”din betjent”, operativ bandesektion og specialpa-truljer om mulige forhold om afpresning.Tæt kommunikation med forretnings- og restaurationsmil-jøet om støtte og opbakning til at foretage anmeldelse afafpresning til politiet.
5.
Det er Københavns Politis opfattelse, at den politimæssigeindsats bør suppleres med andre tiltag for at bekæmpe afpres-ning. Det er således vigtigt, at både kommunen og brancheor-ganisationer indgår i indsatsen, herunder også i opgaven medat forsøge at afgrænse kriminalitetens omfang.Københavns Politi har på den baggrund etableret et tæt samar-bejde med Københavns Kommune under projekt ”Sikker By”og ”HOT SPOT Ydre Nørrebro” og med Lokaludvalget Nørre-bro. Det er i den forbindelse blandt andet besluttet, at der via4
projekt ”Sikker By” skal udfærdiges en anonym spørgeskema-undersøgelse med henblik på at afdække kriminalitetens om-fang.Hertil kommer, at Københavns Politi har afholdt flere fælles-møder med henblik på at udnytte det potentiale, der er til stedei både lokaludvalget og projekt ”HOT SPOT Ydre Nørrebro”som koordinerende enheder i lokalsamfundet. Dette har ligele-des medført, at det er lykkedes at inddrage andre interessentersåsom borgere, beboerforeninger, andre værtshuse og caféermv.Københavns Politi har endelig oplyst, at den omhandlede pro-blemstilling netop har været genstand for en drøftelse i Kreds-rådet, hvor der blandt andet blev givet udtryk for vigtighedenaf samarbejdet mellem Københavns Kommune og KøbenhavnsPoliti.”Justitsministeriet er endvidere bekendt med, at flere brancheorganisationerfor nylig har foretaget undersøgelser af omfanget af afpresning og op-krævning af beskyttelsespenge fra erhvervsdrivende mv.Brancheorganisationen HORESTA har således foretaget en undersøgelseblandt sine medlemmer inden for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.Undersøgelsen viste, at 3,8 % af respondenterne havde oplevet afpresning,krav om beskyttelsespenge eller lignende – svarende til 11 ud af 288 re-spondenter. Undersøgelsen viste samtidig, at en overvægt af tilfældenestammede fra København.Brancheforeningen Danmarks Restauranter & Caféer – der tilbyder med-lemskab til alle restauranter, caféer, barer, diskoteker og lignende i Dan-mark – har også foretaget en undersøgelse blandt sine medlemmer. For-eningens undersøgelse viste, at 3 % af respondenterne havde oplevet atblive afkrævet beskyttelsespenge – svarende til 14 ud af 478 respondenter.
5