Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1155610_0001.png
1155610_0002.png
1155610_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. september 2012Budget- og Planlæg-ningskontoretSagsbeh: Frank MathiesenSagsnr.: 2012-0030-0956Dok.:518969
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1041 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1041 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Af svaret på REU alm del spørgsmål 267 fremgår, at der i allenye eller ombyggede retsbygninger er indrettet venterum forvidner, der er utrygge ved at opholde sig i de dele af retsbyg-ningen, som benyttes af tiltalte og andre vidner. Vil ministerenoplyse, hvad det vil koste ligeledes at etablere sådanne vente-rum i alle andre retsbygninger i Danmark, hvor der gennemfø-res domsforhandlinger i voldssager?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Domstolsstyrelsen, hvortil der henvises:”På nuværende tidspunkt har i alt 19 ud af 24 byretter til huse ihelt nye eller ombyggede retsbygninger, hvor der i alle 19retsbygninger er etableret venterum for utrygge vidner.For så vidt angår de resterende fem byretter, er der ved fire ret-ter igangværende byggeprojekter, hvor der ligeledes etableresventerum til utrygge vidner. Udgifterne til etablering af vidne-venterum er i disse tilfælde en integreret del af den samledehuslejebetaling.Der foretages ikke ombygninger og etableres ikke et egentligtvidneventerum ved Retten på Bornholm.For så vidt angår Vestre Landsret bemærkes, at et egentligtventerum for utrygge vidner etableres i forbindelse med opfø-relsen af en ny retsbygning til Vestre Landsret. Også her er ud-gifterne til etablering af vidneventerummet en del af den sam-lede fremtidige huslejebetaling.Etablering af et egentligt vidneventeværelse i Østre Landsrethar hidtil afventet Domstolsstyrelsens og Bygningsstyrelsensnærmere undersøgelser vedrørende landsrettens permanentebygningsmæssige forhold, herunder mulighederne for om- el-ler tilbygning af den eksisterende retsbygning. Da Domstols-styrelsen ikke har mulighed for at fremtidssikre Østre Lands-rets lokaler inden for domstolenes eksisterende økonomiskeramme, vil Domstolsstyrelsen nu overveje mulighederne for atetablere et egentligt vidneventerum i landsrettens nuværendelokaler.Retten på Bornholm og Østre Landsret har til huse i ældrebygninger, hvor etablering af et egentligt vidneventerum medden nødvendige nærhed til vagt/information vil kunne forud-sætte større ombygninger. En opgørelse af udgifterne hertil vil2
kræve en konkret gennemgang af de berørte bygninger, hvilketikke har været muligt inden for den korte svarfrist.Afslutningsvis bemærkes, at der ved samtlige de retter, der ik-ke er på plads i nye eller ombyggede lokaler, træffes konkreteforanstaltninger, som medfører, at vidner i straffesager kanvente i særskilte lokaler, når det er påkrævet.”
3