Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1158931_0001.png
1158931_0002.png
1158931_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
24. september 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-0958Dok.:519536
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1033 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1033 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere Kriminalforsorgsforeningensforslag om at oprette særlige afdelinger i de danske fængslerfor de indsatte udlændinge, der skal sendes hjem, jf. Ritzau te-legram fra den 11. august kl. 17:25.Ministeren bedes herunder især redegøre for de perspektiver,der kunne være i at oprette særlige afdelinger for indsatte ud-lændinge samt kommentere formand for Kriminalforsorgsfor-eningen John Hattings udsagn om, at indsatte udlændinge gørarbejdet med de danske afsonere sværere, og at specialafdelin-ger vil kunne holde de mest forråede indsatte adskilt fra deindsatte, der skal hjælpes til et liv uden kriminalitet.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der siden 2008 har væreten særlig afdeling på Statsfængslet i Nyborg, der primært rummer indsatte,der efter endt afsoning skal udvises af Danmark. Afdelingen har plads til25 indsatte.Afdelingen blev etableret ud fra et ønske om, at de udvisningsdømte ind-satte kan afsone med andre indsatte, der er i samme situation som demselv. Etableringen skete tillige ud fra et ønske om bedre kendskab til ud-visningsdømtes forhold hos personalet, således at der kan foretages bedstmulig sagsbehandling og vejledning af de indsatte i forhold til deres situa-tion og forløbet af deres afsoning samt efterfølgende udsendelse af Dan-mark.De indsatte på afdelingen beskæftiges i videst muligt omfang inden forområder, som kan anvendes efter, at udvisningen er effektueret. Fængsletimødekommer så godt som altid de indsattes ønsker om beskæftigelse in-den for de tilbud, fængslet har.Fængslet har endvidere haft et samarbejde med politiet, der har informeretpersonalet om, hvordan processen i sagerne er op til tidspunktet, hvorhjemsendelsen skal ske. Personalet kan med den viden bedre vejlede deindsatte og besvare deres spørgsmål.Der har desuden været afholdt kurser for personalet med fokus på kultur-forståelse. Dette er sket for at skabe et godt kendskab hos personalet til deindsattes væremåde samt reaktionsmønstre set ud fra en kulturel vinkel.
2
Fængslets oplevelse er, at afdelingen generelt set er en rolig afdeling. Det-te underbygges blandt andet af, at der opleves meget få konflikter indsatteimellem og mellem indsatte og personalet.Statsfængslet i Nyborg har således positive erfaringer med at samle de ud-visningsdømte indsatte på samme afdeling.Direktoratet for Kriminalforsorgen vil på baggrund af erfaringerne fraStatsfængslet i Nyborg og på baggrund af yderligere vidensindsamling påområdet vurdere, om der er behov for at oprette flere specialafdelinger forudvisningsdømte.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i relation til de i spørgsmålet anfør-te udtalelser fra formanden for Kriminalforsorgsforeningen bemærket, atman ikke kan genkende billedet af, at indsatte udlændinge skulle gøre ar-bejdet med de danske afsonere sværere.
3