Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1054414_0001.png
1054414_0002.png
1054414_0003.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KBR/ J.nr. 2011-6540
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 1. november2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 103 (REU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPeter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 103:Ifølge artiklen "Pige chikaneret af pædofil", DR Fyn, den 31. oktober 2011fremgår det, at pædofilidømte, der er anbragt på Kofoedsminde har fri ad-gang til mobiltelefon, computer og internet og at den adgang er blevet brugtaf en af Danmarks farligste sexforbrydere til at sende nøgenbilleder af sigselv til en 10-årig pige via Facebook. Ministeren bedes oplyse om det erkorrekt, at der ikke er regler, der kan forbyde pædofilidømte får adgang tilmobiltelefon, computer og internet på Kofoedsminde, ministeren bedes igivet fald redegøre for, hvorfor det ikke har været relevant med regler af denkarakter og om ministeren nu vil sikre, at der komme regler der kan forbydeadgangen til mobiltelefon, computer og internet for bl.a. pædofilidømte påKofoedsminde.
Svar:Til besvarelsen at spørgsmålet er der indhentet bidrag fra Justitsministeriet,og justitsministeren svarer følgende:”1. Spørgsmålet udspringer af omtalen i medierne af en sag om en personanbragt på Kofoedsminde (en særligt sikret afdeling for bl.a. domfældte ud-viklingshæmmede).Det kan i den forbindelse oplyses, at det følger af straffelovens § 68, 2. pkt.,at der over for en tiltalt, der frifindes for straf i medfør af straffelovens § 16(om utilregnelighed), bl.a. kan træffes bestemmelse om anbringelse i institu-tion for personer med vidtgående psykiske handicap.I medfør af straffelovens § 69 kan foranstaltninger efter § 68, 2. pkt., ogsåanvendes over for en tiltalt, der ved den strafbare handlings foretagelse be-
2
fandt sig i en tilstand, der var betinget af mangelfuld udvikling, svækkelseeller forstyrrelse af de psykiske funktioner, og som ikke er af den i § 16nævnte beskaffenhed. Foranstaltninger i medfør af § 68 og § 69 fastsættesaf retten.2. Dom til anbringelse i sikret afdeling for personer med vidtgående psykiskehandicap er beregnet på mentalt retarderede personer, der må anses somudtalt farlige og derfor frembyder nærliggende risiko for personfarlige hand-linger. En sådan dom indebærer, at den pågældende anbringes på den sik-rede afdeling på Kofoedsminde.Foranstaltninger over for kriminelle udviklingshæmmede fuldbyrdes af kom-munerne, jf. servicelovens § 108, stk. 1, jf. stk. 6, og § 17 i bekendtgørelsenr. 688 af 21. juni 2010 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbe-stemmelsesretten over for voksne samt særlige sikkerhedsforanstaltningerfor voksne og modtagepligt i boformer efter serviceloven. Det bemærkes iden forbindelse, at der ikke findes regler på Justitsministeriets område ved-rørende magtanvendelse og indgreb over for kriminelle udviklingshæmmedeanbragt på Kofoedsminde.3. Det kan i tilknytning hertil oplyses, at Social- og Integrationsministerietsammen med Justitsministeriet og Rigsadvokaten for tiden drøfter behovetfor eventuelle nye tiltag på området. Som også tilkendegivet i den daværen-de justitsministers besvarelser af 18. april 2011 og 26. maj 2011 af spørgs-mål nr. 736 henholdsvis nr. 845 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, erder tale om komplekse spørgsmål om bl.a. eventuelle nye håndhævelses-regler for at sikre bedre kontrol med kriminelle udviklingshæmmede. Drøftel-serne mellem Social- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet og Rigsad-vokaten forventes afsluttet i første halvår af 2012.”Social- og Integrationsministeriet kan hertil tilføje følgende.Der er ligeledes ikke på det sociale område regler om magtanvendelse ellerandre indgreb i selvbestemmelsesretten, der gør det muligt fx at fratagevoksne personer anbragt på socialt tilbud ved dom deres adgang til internet-tet via computer eller mobiltelefon.Udfordringerne omkring adgangen til mobiltelefon, computer og internet forpersoner med udviklingshæmning, der af domstolene er erklæret strafueg-nede og idømt foranstaltning på fx behandlingsinstitutionen Kofoedsminde,herunder på Kofoedsmindes sikrede afdeling, er en problemstilling, somsynes at være vokset de seneste år i takt med den teknologiske udvikling ogborgernes øgede brug af nye kommunikationsredskaber.Social- og Integrationsministeriet vil, som det også er beskrevet ovenfor,sammen med Justitsministeriet og Rigsadvokaten se på mulige løsninger af
3problemstillingen, som kan præsenteres i foråret 2012. Der skal endviderehenvises til svar på spørgsmål S 747 af 22. november 2011.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann